САЩ и НАТО трябва също да водят диалог с Русия, твърди Китай

Свързани новини

19.03.2022 07:53

САЩ трябва да водят диалог с Русия и да се заемат със "същината" на украинската криза: Си към Байдън

Видян 3202 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега Джо Байдън да започне преговори с Русия за преодоляване на причините за продължаващия конфликт в Украйна, като подчерта, че той трябва да бъде разрешен по дипломатически път. В петък двамата президенти проведоха разговори чрез видеовръзка, като обсъдиха различни международни и двустранни въпроси. Разговорите се проведоха "по искане" на Вашингтон, отбеляза в изявление Министерството на външните работи на Китай.




Китайският лидер подчерта, че Пекин винаги е бил "за мир и против война", като призова всички страни, участващи в продължаващия конфликт между Москва и Киев, да се придържат към дипломацията.


 


"Всички страни трябва съвместно да подкрепят Русия и Украйна в диалога и преговорите, които ще доведат до резултати и мир", се казва в изявлението на Китай, публикувано след разговорите. В същото време президентът Си каза на Байдън, че продължаващата криза трябва да бъде разгледана и на друго ниво.


 


САЩ и НАТО трябва също да водят диалог с Русия, за да преодолеят същността на кризата в Украйна и да облекчат опасенията за сигурността на Русия и Украйна.

От своя страна Байдън "подчерта подкрепата си за дипломатическо разрешаване на кризата", като предупреди Пекин за "последиците, ако Китай окаже материална подкрепа на Русия", се казва в кратък отчет за разговорите, публикуван от Белия дом. И Москва, и Пекин отричат Русия да е търсила помощ от Китай по време на продължаващата офанзива в Украйна, като опровергават медийни публикации, в които това се твърди.


 


Байдън и Си обсъдиха също така нерешените въпроси в двустранните отношения между страните им, като китайското външно министерство и Белият дом представиха донякъде противоречиви данни за изявленията на двамата лидери по време на разговорите.




"Президентът Си изтъкна, че отношенията между Китай и САЩ, вместо да се измъкнат от затрудненията, създадени от предишната американска администрация, са се сблъскали с все повече предизвикателства", се казва в китайското изявление, което обвинява за "настоящата ситуация" в двустранните връзки "някои хора от американска страна", които "не са изпълнили важното общо разбиране, постигнато от двамата президенти".


 


"Байдън повтори, че САЩ не се стремят към нова Студена война с Китай; не целят да променят китайската система; съживяването на съюзите им не е насочено срещу Китай; САЩ не подкрепят "независимостта на Тайван" и нямат намерение да търсят конфликт с Китай", се казва в изявлението.


 


Белият дом обаче заяви, че Байдън само е "повторил, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила, и е подчертал, че САЩ продължават да се противопоставят на всякакви едностранни промени на статуквото".




Тайван е един от основните въпроси в отношенията между САЩ и Китай от години насам. Пекин смята острова за неразделна част от своята територия, но от десетилетия не управлява Тайван, тъй като той се превърна в последната крепост на националистическите сили по време на гражданската война в Китай.


 


 


В същото време Тайван се радва на уютни отношения със САЩ, особено в областта на военното сътрудничество, което Пекин смята за нарушение на политиката "Един Китай", която Америка признава. Китай неведнъж е обвинявал Вашингтон, че се намесва във вътрешните му работи и че подклажда "сепаратистки" настроения на острова. Както САЩ, така и Китай неведнъж са напрягали военните си сили в близост до острова, като Пекин често организира мащабни учения в близост до него, както и изпраща големи военновъздушни и военноморски сили в райони, които Тайван обявява за своя суверенна територия.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.03.2022 10:07

    ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ НА Украйна и стоп на войната-колко е просто ,но войнолюбеца ЗЕЛЕН>>> зове за продължение на войната и загуби за цял свят-тъп комик

  • 002 Anonimen 19.03.2022 14:13

    Според Цк на Либералните ентусиасти АЗОВ, Десен Сектор и т.н. искат само "демокрация" за Слава Украина и вся влада американського посольства !

  • 001 Anonimen 19.03.2022 10:15

    стига с призивите за въоръжаване на УКрайна и УДЪЛЖАВАНЕ войната на ЗЕЛЕНСКИ,който изби толкова народ и въоръжи бандите там,пъки има БИООРЪЖИЯ и лаборатории,.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е