Цените на бензина на бензиностанция Exxon на Капитолийския хълм се виждат на 14 март 2022 г. във Вашингтон, окръг Колумбия

Свързани новини

01.04.2022 12:12

САЩ ще освободят стратегически петролни резерви, за да намалят цените

Видян 1964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът на САЩ Джо Байдън засилва битката си срещу високите цени на бензина, като отваря кранчетата на резервите на страната и подтиква неохотните петролни компании да ускорят сондажите, докато Белият дом представя редица планове за намаляване на цените при зареждане на гориво, пише Политико.



Въпросът е дали нещо от това ще проработи.


 


В момент, когато цените на бензина на дребно в страната надхвърляха 4,20 долара за галон, Байдън обяви масирано освобождаване на 180 млн. барела суров петрол от стратегическите петролни резерви - по един милион барела на ден в продължение на шест месеца - за да се облекчи напрежението на пазара, което се задълбочи с нахлуването на Русия в Украйна. Пускането е третото за последните пет месеца и ще бъде най-голямото количество, което правителството на САЩ някога е инжектирало на пазара, възлизащо на около 5% от дневното търсене.


 


"Имаме криза с цените на горивата в бензиностанциите", каза Байдън на пресконференция. Въпреки че е трудно да се определи количествено въздействието на новото освобождаване на петрол върху цените, Байдън заяви, че то може да свали от 10 до 35 цента от цената на галон бензин, но не и за няколко дни или седмици, докато новите доставки се разпространят на пазара.


 


 


Петролните пазари реагираха бързо, когато се появи новината за освобождаването на петрол. Фючърсите на суровия петрол в САЩ поевтиняха с повече от 7 долара и паднаха до около 100 долара за барел, което е доста под скорошния връх от 124 долара, достигнат в началото на месеца. Не е ясно дали цените ще продължат този спад или ефектът ще бъде временен, както беше при предишните две пускания на суровия петрол.




Рейчъл Зиемба, старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст, който се занимава с въпросите на националната сигурност, заяви, че Байдън и демократите от Конгреса отчаяно опитват всичко, което може да понижи цените в краткосрочен план, докато се намери дългосрочно решение.




"Това е опит за печелене на време, за промяна на разказа", казва Зиемба за освобождаването на петрола. "Това е труден баланс. Няма много добри възможности. "


 


 


Скъпият бензин е притеснявал няколко предишни обитатели на Белия дом, които смятат, че няма какво да се направи, за да се намалят бързо цените.




Но освобождаването на суровината не е единственото нещо, за което Байдън и демократите настояват, за да се опитат да успокоят гнева на шофьорите. Байдън обвини петролните компании за бавната им реакция на сътресенията на енергийния пазар и призова Конгреса да санкционира петролните компании, които не извършват сондажи във федералните земи, които вече са наели. Освен това администрацията иска да отмени разпоредбите, за да позволи смесването на повече етанол с бензин.




Байдън също така обяви, че ще използва военновременни мерки, за да се опита да увеличи местното производство на важни минерали, използвани в батериите за електрически превозни средства, вместо да продължава да ги внася от страни като Русия и Китай. Това е част от усилията му за отказ от изкопаемите горива, но ще отнеме години, докато се осъществи, коментира Политико.


 


 


Администрацията се опитва да накара страните от ОПЕК в Близкия изток да увеличат собственото си производство на петрол - ход, който предизвиква подигравки от страна на републиканците, които се опитват да обвинят политиките на Байдън в областта на изменението на климата за високите цени на енергията и го обвиняват, че предпочита чужди, понякога враждебни, режими за доставки пред американския петрол.




Демократите приветстваха освобождаването на суровия петрол, но не бяха склонни да прогнозират успеха му.




"Ще реши ли напълно проблема? Не. Ще помогне ли? Да. Колко ще помогне? Няма как да знаем точно, но това е стъпка в правилната посока", заяви сенаторът Ричард Блументал (окръг Кон), като добави, че "в крайна сметка решението е по-малко зависимост от диктатори, повече зависимост от възобновяеми енергийни източници, но в краткосрочен план трябва да се спазват законите на търсенето и предлагането".




Независимият сенатор от щата Мейн Ангъс Кинг отбеляза, че големият размер на освобождаването може да го направи по-успешно от предишните усилия.


 
"Цените се определят от предлагането, а то не е незначително допълнение към предлагането. Така че, в комбинация с други неща, това може да проработи", казва той.




Байдън добави, че единственото дългосрочно решение е Конгресът да приеме законодателство, което да увеличи финансирането на възобновяемата енергия и производството на електрически превозни средства - мерки, които срещат препятствия сред умерените среди в собствената му партия. Той също така изтъкна работата на администрацията си за повишаване на стандартите за ефективност на горивата до 49 мили на галон.




"Знам, че цените на бензина са болезнени", каза Байдън. "Разбирам. Моите планове ще помогнат да облекчим тази болка днес и да се предпазим от нея утре. "


 


Междувременно демократите в Конгреса предложиха идеи като забрана на износа на петрол и временно спиране на федералните данъци върху бензина. Тези планове засега не са осъществени, но показват колко отчаяно партията се опитва да облекчи болката, която потребителите изпитват, когато виждат табелите на бензиностанциите - единственият почти универсален знак за инфлацията, който много американци виждат ежедневно.


 


 


 


 


 Снимка: Политико, Win McNamee/Getty Images 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни