Китай и Русия пък през последните няколко години водят общ твърд курс към дедоларизация на втората и шестата икономика в света

Свързани новини

16.03.2022 15:05

С.Арабия ще търгува нефт и в юани, мести се световният търговски баланс:WSJ

Видян 8164 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Саудитска Арабия ще започне да продава нефт на Китай, който изкупува четвърт от количествата на най-големия производител в света, в юани, вместо в долари. Авторитетният Уолстрийт Джърнъл съобщава новината.




 Подобно решение се дискутира отдавна, но сега финализирането му е ускорено от последните геополитически развития: войната в Украйна, петроембаргото за внос на руски петрол в САЩ, което не е ясно дали реално действа, както и нежеланието на престолонаследника не просто да се срещне, а дори да говори по телефона с американския президент Байдън, който в предишни моменти го засегна остро.




Китай и Русия пък през последните няколко години водят общ твърд курс към дедоларизация на втората и шестата икономика в света, каквито представляват.




Ударът със саудитския петрол много ще помогне на тяхната кауза и ще бъде революция в световната финансова система след половинвековна стабилност с т.нар. петродолари по споразумение на С. Арабия със САЩ от 1974 г, когато се разбират нефтът да бъде търгуван единствено в долари.




Очаква се, след като С. Арабия започне да се разплаща с КНР в юани, същото да сторят и други големи производители като Иран, Ирак, Венецуела, Либия, Сирия, Ангола и, разбира се, да продължи Русия. Това рязко ще промени баланса в глобалната търговия с нефт, в която от над 80% в долари сега, процентът може да падне рязко и с много.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2022 18:36

    А, че те отдавна си търгуват с юани. Рашките също - с 40% се е увеличила търговията между Русия и Китай.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.