Вече е средата на април, т.е. започна второто тримесечие и нищо! Нищо!!! А сметките продължават да идват! За заплатите в културата няма да говорим”.  Това разказаха пред 19 минути ръководители на всепризнати институции

Свързани новини

18.04.2022 09:26

Нито лев за култура, спорт и общини от държавата НЯМА от ЧНГ

Видян 2122 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нито 1 културен институт не е получил пари и то от Нова година насам, въпреки думите на министъра, който се нарече сам „Просто Наско” за изсипани над 30 млн. лв. във фаталния за него петък с прочутия му неадекватен видеоклип от неговия кабинет. Особено пък онези 11,8 млн.лв., които финансовият министър Василев се опита „да скрие”, макар и записани в бюджета, и да не даде за музеи и галерии.


 


Чакало се „след Решение номер 196 от 1 април 2022 за изменение на Решение номер 50 на Министерския съвет за приемане на стандартите за делегираните от държавата дейности, кога ли ще излезе Постановление, за да стане реалност това Решение?!


 


Вече е средата на април, т.е. започна второто тримесечие и нищо! Нищо!!! А сметките продължават да идват! За заплатите в културата няма да говорим”.  Това разказаха пред 19 минути ръководители на всепризнати институции.


 


Катастрофата е пълна, особено след завишените сметки за ток и парно през последните месеци, които културните институции в голямата си част и да искат, няма как да платят, а държавата ги е приравнила с фирми и изобщо не се е загрижила за дълговете, които правят ... за сметка на същата тази държава.




„Оказва се, че новият бюджет започвал от април, а не от януари. Първото тримесечие всеки се спасяваше, както може. За януари и февруари сме платили три пъти по - висока цена на тока!


 


Министерският съвет не издава Постановление въз основа на приетото Решение и пари не се превеждат към музеите и галериите- делегирани от държавата дейности!”, разказва пред 19 минути миниджър, който по чудо е успял да покрие разходите. Как? Може да разчита на помощта на Столичната община.


 


Общините, на свой ред, също са оставени без пари и на самотек от Кабинета на Промяната дори за извънредните си разходи с милиони покрай украинските бежанци. Като имаме предвид, че има морски кметства, където новите емигранти вече стигат 10% от цялото население. Шок и ужас! Не стига това, ами понеже и МВР нямало пари, „богатите” общини се налага да финансират и спешно закупуване на различни машини за полицията за своя собствена сметка, разказват кметове от страната.




Какво прави държавата? Нищо. Само изисква да се осъществяват разходи, без да е отпуснала още дори лев от субсидиите за тази година, при това с наглото обяснение: „Аааа, вие имате спестени пари”.




Проблемът е, че бюджетите на институциите са точно определени по пера, а преместването от едно в друго направление е документно престъпление, даже в случаи като София и морските общини, където поради добри приходи местните власти наистина имат спестен някой лев за черни дни.




Припомняме, че както многократно сме писали, правителството на Промяната не пое дори лев от повишените в пъти разходи на общините за електричество, отопление, транспорт, нарасналата издръжка на детските градини и училищата, болниците и поликлиниките, социалните домове.




Даже се налага за своя сметка общински дружества, примерно в София, да поемат отоплението на държавни болници, които не си плащат с месеци сметките – примерно за отопление.




Пари до 15 април не бяха получили и спортните федерации, освен няколко от тях за домакинство на световни състезания. Но по бюджетите, с които се гарантира подготовката на състезателите, техните заплати и възнагражденията на треньорите, провеждането на републикански турнири и всички други разходи – медицински услуги, препарати, настаняване, наеми, ток, отопление, детски школи, НЯМА ЛЕВ.  



 
Такова чудо не се е случвало за 32 и половина години демокрация, дори в най-тежките зими – Лукановата и Виденовата.


 


Наталия Каменова


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.04.2022 09:55

    Кирчо, Кокорчо и Лореал се интересуват единствено и само от лично облагодетелстване, никой и нищо друго няма значение за тях. Така са се научили до тук и е невъзможно да се променят. Само дето вместо милиони вече се облажват с милиардите на мизерните българи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и