Интересно е, че проверка на 19 минути в понеделник следобед установи, че от сайта на компанията мистериозно е изчезнал текста, чиито следи личат в Гугъл, представящ наследника на Алекперов – 61-годишния Вадим Воробьов, на снимката, досегашен изпълнителен първи вицепрезидент

Свързани новини

26.04.2022 09:25

Лукойл напуснат от боса си, чийто е и Мол България в София: изчезна инфото за наследника му от сайта на фирмата

Видян 2650 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„На 30 май стават 30 години, откакто управлявам Лукойл. Личните санкции срещу мен са причината да се оттегля. Вече не съм нито президент, нито член на Съвета на директорите”, съобщи в кратко изявление пред 1 от федералните руски тв канали досегашният бос на Лукойл Вагит Алекперов. То беше наложено от множеството слухове, които породи новината за оставката му.


 


Причината е проста: тя не дойде заедно с налагането на санкциите, а със закъснение, което подсказва напрежение. Сега напускането му се свързва с желанието да не вреди на фирмата, но оттеглянето може и да е наложено от Кремъл, като е известно, че отношенията му с Путин не са най-блестящи.


 


Преди 3 години, отново в средата на април, след 25 г. служба за компанията, изненадващо бе отстранен нейният бг директор Валентин Златев, който от неотдавна продава на Лукойл Нефтохим синьо гориво като представител, но на Газпром, ако се вярва на медиите.




По време на дивата приватизация при Елцин преди 3 десетилетия Алекперов успява да вземе 3 мощни държавни находища на петрол и по първите букви на всяко да кръсти основаната от него вече частна компания ЛУКойл.


 


Днес е милиардер, благодарение на експлоатацията им, като освен с добив и износ на нефт и газ, се занимава и с бензиностанции, каквито има дори в САЩ, а съдбата им не е известна, но няма официална информация да са конфискувани или затворени. Същото важи и за България.




У нас не е санкциониран нито Алекперов, нито компаниите му, напротив – правителството, след среща на вицепремиера Асен Василев с представители на монополиста на нашия пазар не прави нищо, за да спре отчайващата спекула с цените на горивата. На бензиноколонките не се отрази поредният спад от 6% на петрола – дизелът остана 3,16 лв. – исторически рекорд с 22% над цената, която имаше при 140 долара за барел преди 8 г., а бензинът – 2,99 лв.



Скъпият сорт Брент падна до 101 долара, но руският, който се преработва у нас на борсата се котираше на 83 долара в неделя, но се продаваше реално за 63- 65, тъй като „братушките” са принудени да дават огромни отстъпки, за да им купува някой продукта, след налагането на сериозни американски санкции върху търговията им.




Напомняме, че съпругът на другия ни вицепремиер Корнелия Нинова е дългогодишен високопоставен служител на Лукойл у нас. Преди това е митничар и работническо-мениджърски приватизатор.




Със състояние от 10,5 милиарда долара, 71-годишният Алекперов е десети в класацията на най-богатите хора в Русия според Форбс.




У нас Алекперов има и друга интересна собственост – мол България на ъгъла на бул. България и бул. Тодор Каблешков в София – едно от най-скъпите кьошета в страната. Наричан още „тъжният мол” заради слаба посещаемост, той беше тържествено открит навремето от Росен Плевнелиев като президент, тъй като се свързваше с неговия семеен приятел Иво Прокопиев, като проектът беше финансиран от Уникредит Булбанк в епохата на друг техен другар – Левон Хампарцумян.


 


Същият като шеф на агенцията за приватизация при Костов и преди да оглави най-голямата ни банка след специална промяна в закона, подготви купуването от ЛУКойл на Алекперов на българската рафинерия Нефтохим за скандално ниската сума от 105 млн. долара, като имаме предвид, че освен група заводи, собствеността включва собствено пристанище с митница и граница – държава в държавата, собствена гара и куп още стратегически обекти, плюс немалко петролни бази. По-малък комбинат от този тип в Румъния, без много от екстрите на Нефтохим, беше купен от ОМВ за 3 милиарда или близо 30 пъти по-скъпо.




Интересно е, че проверка на 19 минути в понеделник следобед установи, че от сайта на компанията мистериозно е изчезнал текста, чиито следи личат в Гугъл, представящ наследника на Алекперов – 61-годишния Вадим Воробьов, на снимката, досегашен изпълнителен първи вицепрезидент.


 


Той е дясна ръка на боса, след като преди години той отстрани предишния си главен директор – бащата на известната с второто място на Евровизия красива певица Алсу.


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Златко 27.04.2022 14:57

    Дори и тук отново се намесват имената на доказани измамници у нас като Иван Костов, Иво Прокопиев - Фараона и Левон Хампарцумян!

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.