Списанието стига до тези заключения въз основа на информация, получена от обичайните анонимни източници

Свързани новини

11.04.2022 12:13

Китай засилва ядрените си оръжия, за да възпре "заплахата от САЩ": Wall Street Journal

Видян 5187 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай ускорява усилията си за разширяване на ядрения си арсенал, тъй като е сериозно обезпокоен от заплахата, която представляват САЩ, съобщи Wall Street Journal в събота.



Според вестника китайското ръководство е взело стратегическо решение за засилване на ядреното възпиране на страната много преди настоящия конфликт в Украйна. Последните събития в Европа обаче, както и все по-конфронтационната реторика между Пекин и Вашингтон по отношение на Тайван, доведоха до ускоряване на програмата.


 


Списанието стига до тези заключения въз основа на информация, получена от обичайните анонимни източници, които "работят в различни агенции, занимаващи се с въпросите на сигурността" в Китай, но никой от тях не е "пряко ангажиран с определянето на ядрената политика".


 


Като допълнително доказателство за твърденията си докладът цитира и сателитни снимки на повече от 100 предполагаеми ракетни силози в един от западните райони на Китай, където е установена повишена активност.


 


Вестникът предполага, че в тези съоръжения може да се съхранява новата китайска ракета с далечен обсег DF-41, която е въведена в експлоатация през 2020 г. Този тип ракети могат да носят ядрена бойна глава и са способни да достигнат континенталната част на САЩ, се посочва в доклада.


 


В доклада на списанието се твърди, че донеотдавна китайското правителство не е разглеждало разширяването на ядрения си потенциал като основен приоритет на страната, тъй като тези оръжия са малко ценни в повечето локални и конвенционални войни. Въпреки това ястребовата позиция на администрацията на Тръмп по отношение на Китай беше повратна точка, която накара ръководството в Пекин да преразгледа значението на ядрените оръжия.




Според източниците, цитирани в доклада на вестника, китайските власти вече подозират, че целта на Вашингтон е свалянето на Китайската комунистическа партия и че САЩ може да са готови да поемат по-големи рискове, за да спрат възхода на Китай. Освен това се съобщава, че Пекин се опасява, че Вашингтон би могъл да разположи свои ядрени оръжия, ако избухне военен конфликт за Тайван.


 


 


Анонимен източник съобщава на вестника, че висшето ръководство на Китай смята, че ядреният им арсенал в сегашния му вид е твърде остарял, за да действа като значимо възпиращо средство срещу потенциален американски ядрен удар. "По-ниският ядрен потенциал на Китай може да доведе само до засилване на натиска на САЩ върху Китай", заяви пред американските журналисти човек, който твърди, че е близък до китайското ръководство.




В документа се приема, че Пекин не планира да разраства ядрения си потенциал повече, отколкото е необходимо за гарантиране на интересите му в областта на сигурността. Освен това, според доклада, Китай продължава да се ангажира както винаги да не използва първи ядрени оръжия.


 


Докладът завършва с цитиране на пенсиониран китайски военен, който казва, че "независимо от развитието на ситуацията в бъдеще, светът ще бъде по-конфронтационен", което означава, че "Китай определено трябва да поддържа ядрено възпиране".




Китай не публикува подробности за ядрените си арсенали и досега отказваше да участва в преговори със САЩ за контрол на ядрените оръжия, настоявайки, че Вашингтон първо трябва да намали собствените си ядрени запаси.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху