Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шеф на Ростех

Свързани новини

24.03.2022 15:44

Кабинетът подписа за $1 млрд. с фирма на личен приятел и санкционен олигарх на Путин с къщи в България, МС лъже за оправдание

Видян 9494 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда Gemcorp на руския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия”, съобщава bird.bg.



Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков.

 
 
Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шеф на Ростех.


19 минути провери кой е той: един от най-близките лични приятели на президента Путин от съвместната им шпионска работа в ГДР през 80-те години, когато и живеят под един покрив, а съпругите им – първи и за двамата,  и децата им стават най-добри приятели за цял живот.


След това, когато Путин започва работа в Кремъл като шеф на външноикономическото управление към администрацията на президента, взема Чемезов за началник отдел, а щом става премиер и президент, го налага за свой наследник в администацията.



 Като държавен глава, включва другаря си в Комисията за военно-техническо сътрудничество и шеф на износителя на оръжие Рособоронекспорт, където остава шеф на борда, въпреки че от 2007 г. го прави бос на Ростехнологии – Ростех, академик, генерал – полковник, Герой на Русия. От 2006 г. е член на бюрото на путиновата управляваща партия Единна Русия – аналог на някогашното Политбюро на ЦК на КПСС.



Чемезов е също така шеф на бордовете на най-големия производител на алуминий в света Ависма, на Камаз, на Рособоронекспорт,на Уралкалий – също номер 1 в света за своя метал. Член е на бордовете на Аерофлот, на банка Международен финансов клуб, освен на Алианс Ростех. Член е на наблюдателния съвет на Обединената авио-космическа корпорация – всички руски самолетостроителни и ракетостроителни фирми. Председател е на Съюза на машиностроителите.



Най-интересната собственост на фамилията не е яхтата Валери за 140 млн. долара и къщата в Марбея, а недвижимите имоти в България, което е съществена улика по казуса, но по тази тема – в отделно каре.



 От 2014 г., след анексията на Крим, Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ, в които е и Ростех – от времето на Тръмп – 2020 г. в американския, и от 26 февруари 2022 г. – в европейския.



Правителството на България влезе в обяснителен режим след разкритието на bird.bg кой стои зад уж британския фонд #Джемкорп:  „От две-три години в него нямало вече руски капитали, обяснява се неназован източник в медиите. Американците го били проверили.
Нека видим фактите.



2017 г. американското финансово разузнаване слага на радара Gemcorp заради съмнения за пране на пари. Финансовото разузнаване прави задълбочено проучване и установява, че собствеността на фонда е като руска матрьошка, но в крайна сметка води към 100% контрол от руския милиардер Алберт Авдолян, приближен на Чемезов. Отпред за цвят седи българинът Атанас Бостанджиев, който е работил в "банката на Путин" ВТБ и като такъв е обозначен като "руско политическо свързано лице".



2019 г. Ройтерс пише за дейността на Gemcorp - предоставяне на заеми на бедни африкански държави съвместно с руската Сбербанк, за да могат тези държави да купуват руски нефт и руско зърно.



https://www.reuters.com/…/us-russia-africa-financing…
2020 г. Gemcorp планира да изнесе още руско зърно за Ангола
https://www.reuters.com/article/grains-gemcorp-idAFL8N2892UK
2021 г. Gemcorp инвестира в рафинерия в Ангола (б.р. чийто петрол е световноизвестен факт, че се контролира от Русия, както азерския газ).
Въобще, бизнесът с руски стоки за Африка върви с пълна сила, но почва войната в Украйна и Gemcorp панически се отрича от руските си връзки в специално прескомюнике.
https://www.gemcorp.net/…/a-statement-on-the-war-in-ukraine
Според него руският инвеститор се бил оттеглил още през 2021 г.
Ей така взел, че се оттеглил от един суперпечеливш бизнес с руски стоки. Продал там едни милиарди на Атанас Бостанджиев и никой не разбрал.
А плува ли там един "руски военнен кораб иди нах@й"?
КОЙ държи парите на Gemcorp?”, пита bird.bg



 
На 23 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.03.2022 08:36

    И защо се издъни така правителството на промяната?

  • 001 Anonimen 24.03.2022 20:15

    Правителството на харвардските пришълци за 100 дни потроши десетки милиарди, а народа мре от немотия. Кого обслужват тези чужденци и не си ли дават сметка, че ще им се търси отговорност за престъпните деяния?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата