Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка

Свързани новини

28.03.2022 09:32

Извънредната К19 обстановка пада, но маските остават

Видян 1534 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кабинетът няма да удължава след 31 март 2022 г., този четвъртък, срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, съобщиха от правителствената пресслужба. Промяна в закона обаче ще остави маските на закрито.


 


Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани със: спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.



"Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка",  обяви пред bTV шефът на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев.


 


"Ще се наложат промени в закона, за да останат маските на обществените места и без епидемична обстановка, както и да може министърът на здравеопазване и директори на РЗИ по места да въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той.


 


Целта на поправките е  по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването,  да се гарантира адекватното лечение на пациенти с К19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост, отбелязаха от МС.


 


 „Вкарваме промени в закона за здравето, които внасяме в Здравната комисия още във вторник на извънредно заседание”, съобщи Тонев. “Предлагаме и при промяна на в епидемиологичната обстановка по региони, ако се получи регионално увеличение на бройките, да могат на място да се въвеждат допълнителни мерки”, добави той.


 


Вече тече и договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и възнагражденията на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.


 


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 28.03.2022 14:26

    Няма ли кой да спре това безумие! Не спряха да тероризират хората по всякакъв начин и насила да разборляват деца и възрастни! Хора без всякакъв морал и съвест!

  • 002 алчни подлоги 28.03.2022 12:33

    До като здравето и живота ни зависи от един служител на фармамафията какъвто е Кунчев жертвите и умишлено увредени здравословно българи ще расте. Никой не търси отговорност за безумните решения съвместно с другата служителка на фармамафията Сербезова, а това е наложително. Задължително е всички мерки, касаещи живота на българите да се взимат от НС, защото живота и здравето на един народ е националната сигурност на държавата. Незаконно и неморално е цял народ да е заложник в ръцете на един или колцина луди лапачи от умишлено и насилствено увреждане на здравето

  • 001 Доктор 28.03.2022 12:15

    Абсурдно е подобни ниско диференцирани политически подлоги да се гаврят така с хората. Въпросните маски са абсолютно безсмислени и вредни, но без съпротива ще ги носим вечно. С подготвяните законодателни промени дори директорите на РЗИ може да издават подобна заповед. Всички тези мерки са контрапродуктивни и са една от причините за високата смъртност и индуцирането на редица заболявания.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични