Индексът на хранителните продукти се е повишил с 1% през март спрямо февруари и е нараснал с почти 9% в сравнение с предходните 12 месеца

Свързани новини

14.04.2022 13:48

Инфлацията в САЩ скочи до 40-годишен връх

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник Министерството на труда на САЩ съобщи, че индексът на потребителските цени е нараснал с 8,5% през март спрямо предходните 12 месеца, което е най-рязкото увеличение на годишна база от 1981 г. насам. Според него този скок се дължи на продължаващите проблеми с веригата на доставки, нарастващото търсене и повишаващите се цени на енергията.


 



Статистическите данни показват, че месечният ръст е бил 1,2%, което е най-бързият скок от септември 2005 г. насам и рязко ускорение спрямо февруарското увеличение от 0,8%.


 


Властите в САЩ обвиняват за рязкото покачване на цените конфликта между Русия и Украйна, а президентът Джо Байдън заяви в понеделник: "Правя всичко, което е в правомощията на изпълнителната власт, за да намалим покачването на цените на Путин".


 


Междувременно Джо Манчин, умереният сенатор демократ от Западна Вирджиния, заяви пред Financial Times, че "Федералният резерв и администрацията не са действали достатъчно бързо и днешните данни са моментна снимка на последиците, които се усещат в цялата страна" Той добави, че е "лоша услуга за американския народ да се държи така, сякаш инфлацията е ново явление".




Индексът на бензина в САЩ скочи с 18,3% през март и представляваше повече от половината от месечното увеличение на всички позиции. През последните 12 месеца цените на бензина са се повишили с 48%. Цените на употребяваните автомобили също се покачиха с 35%, въпреки че всъщност спаднаха през февруари и март.


 


 


Индексът на хранителните продукти се е повишил с 1% през март спрямо февруари и е нараснал с почти 9% в сравнение с предходните 12 месеца. Данните показват, че цените на хранителните стоки са скочили с 10%.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог