След като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел недвусмислено даде знак на 27-те страни – членки, че няма проблем временно или за постоянно да замразят, конфискуват, национализират, или каквато друга форма намерят за добра, руските собствености в ЕС, двама разследващи топжурналисти у нас веднага предложиха да си върнем Нефтохим в Бургас

Свързани новини

09.05.2022 09:24

Да си върнем Нефтохим от Лукойл: Топжурналисти след шефа на ЕС Ш. Мишел

Видян 3844 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел недвусмислено даде знак на 27-те страни – членки, че няма проблем временно или за постоянно да замразят, конфискуват, национализират, или каквато друга форма намерят за добра, руските собствености в ЕС, двама разследващи топжурналисти у нас веднага предложиха да си върнем Нефтохим в Бургас. Напомняме, че Германия постъпи по подобен начин с немските собствености на Газпром, а Полша - с ред предприятия и дори с дипломатически сгради.


 


„Решението с руския петрол за България е да се махне акцизът на бензина и дизела за потребителите, а ЕС да внесе разликата в българската хазна.


 


Не завинаги, а докато ударно минем технологично на 100% неруски петрол. И, разбира се, национализация на рафинерията и нейната препродажба на читава западна компания. Заради неплатените милиарди данъци от Лукойл през годините това е най-малкото”, написа още в полунощ на 4-ти срещу 5 май Атанас Чобанов (BIRD.bg).


 


На 8 май добави следните въпроси:


 


„Мина време откак викахме “Осанна” на Асен Василев за смелата позиция на думи, но на дела не се случва нищо, даже напротив.




 ще има ли национализация на Лукойл и връщане на държавата в руския анклав Росенец?
 ще си вземем ли обратно другия руски анклав Камчия?
 ще бъдат ли отнети лицензите на бензиностанциите на Газпром?
 ще има ли запорирани имоти на санкционирани руснаци?
 ще бъдат ли отнети златните паспорти на високопоставени руснаци?
 ще бъде ли изгонена най-накрая Митрофанова?”





„В сегашната ситуация не може ли така леееекичко България да си вземе обратно от Лукойл нефтохима в Бургас?


 


Трайчо Трайков като министър предложи нещо такова - Златев се оплакваше, че работят без печалба, тогава що България да не си го вземе обратно, щом е толкова нерентабилно производство...


 


Шега-майтап, но може да се намерят нарушенията на приватизационния договор. Руският петрол ще е под ембарго, цените у нас ще скочат. "Лукойл" ще трябва да внася арабски, още по-нерентабилно. Ще внася руски уж е от Персийския залив, някой ще разкрие далаверата, направо е заложен скандал отсега.


 


Ето, и екзотичният главен прокурор Филчев искаше да прави "съдебна деприватизация". Дали ще я нарекат национализация, дали деприватизация, но сделката на Иван Костов с "Лукойл" може да се постави под въпрос.




И един от главните въпроси, който трябва да се постави, е как цените на дребно на бензин и дизел у нас не са от най-ниските, при положение, че у нас е най-ниската ставка за акциз в ЕС. Същевременно цените на едро на бензин и дизел у нас са по-високи от други места в Европа.


 


Айде, медиите вместо да ни показват арестуваните тук и там яхти и имоти на руски олигарси, да отворят една дискусия за Лукойл Нефтохим - Бургас. И да се замислят хората как Борисов въведе най-високата скорост за движение по магистрали в ЕС (140 км/ч макс.). Сега в цяла Европа искат да я ограничат от 120/130 на 90/100, заради икономията на горива.


 


 


И още - има изследвания, че движението със запалени фарове харчи повече гориво. И тази мярка я въведе Борисов, от малкото страни в ЕС сме с такова задължение. И на много експерти още тогава им беше ясно за какво се прави”, написа на 5 май друг известен разследващ журналист – Иван Бакалов (e-vestnik.bg).


 


На същата дата 19 минути се обърна за коментар към пиара на Лукойл у нас, но и до момента няма получен отговор, независимо от сериозната важност на въпроса.




Напомняме,  че най-голямото българско предприятие Нефхтохим Бургас, което освен комплекс от заводи и огромна площ представлява и държавна граница на България и на Европейския съюз с митница и собствено пристанище, плюс жп гара и линии, петролни бази и т.н., беше продадено от правителството на Костов за едва 105 млн. долара, а по-малка рафинерия от същия тип в Румъния бе изтъргувана за 3 млрд. или близо 30 пъти по-скъпо.


 


Компанията повече от 10 г. не е плащала данък печалба доказа НАП, използвайки схема с офшорна фирма, която де факто е на московската й централа, но сега обвинява за ценообразуването у нас.


 


Напомняме още, че все още собственикът на Лукойл има и други интересни притежания у нас, наред с веригата бензиностанции,  като например т.нар. „тъжен мол” на ъгъла на бул. България и бул. Т. Каблешков в София.


 


Напомняме също, че вицепремиерът Асен Василев още не е коментирал повода и резултатите на тайната си среща с представители на монополиста на родния пазар, за която потвърдиха трима независими един от друг източника от парламента, висшите институции и бизнеса, а мина повече от месец и половина.


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.05.2022 13:18

    Чудя защо ДБ в лицето на Христо Иванов и Ангел Ангелов и зеленото движение не са внесли още в НС предложение да станем там 53-ти ли 54-ти ли американски щат което ще бъде прието с минимум от 200 гласа и всичко да си дойде на мястото. Промяната ще е свършила успешно и Кирил Петков и Ангел Василев ще могат да си управляват спокойно, опозицията ГЕРБ няма нужда да е вече опозиция и Бойко и сие ще могат да си харчат спокойно натрупаните авоари, за ДПС и Делян Пеевски няма да важи законът Магнитски че те ще са вече американски граждани, БСП ще си попадне във втора глуха накъдето и без това върви, Възраждане ще бъде обявена за терористична и ликвидирана. Докога трябва да чакаме да настъпи този мир и ред и спокойствие под светлото ръководство на американския президент и великобританска идеология, да станем и ние част от сегашното американско благоденствие и култура. Иво Инджев да спечели световна слава с Грами награда и да ръкопляскаме на Оскарите и СуперБоола.Колко малко му трябва на човек само свободата да бъде роб, но защитен от НАТО. 500 години сме били роби така че имаме завиден опит в това. Защо ли трябваше Русия да ни освобождава. Какъв рай ще бъде България като си станем пак роби. Само едно знаме ще се развява на столичната община. "Америка за България"ще ни топли храни и облича така все ще сме доволни и да не говорим колко образовани ще сме със "Заедно в час". Този който си позволи да оплюе в коментара си всепризнатия български герой Васил Левски сигурно ще получи паметник на местата на неправилните заедно с тези на пазителите на робското ни щастие. И така е като Лукойл не си е плащал данъците...офшорките нямат нищо общо с западната демокрация както топ журналистите не могат да не го знаят...та направо към нея без заобикалки за да цъфнем и вържем.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат