Даже световната агенция Ройтерс пусна като важна новина изявлението на вицепремиера Асен Василев

Свързани новини

21.03.2022 09:32

България няма да подновява договора с Газпром: Вице Василев

Видян 2369 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Даже световната агенция Ройтерс пусна като важна новина изявлението на вицепремиера Асен Василев, според когото България няма да поднови своя договор с Газпром.




10-годишният ни контракт с руския гигант, сключен при кабинета Борисов 1 изтича в края на тази 2022 г. Ройтерс съобщава, че страната ни посреща „почти всичките си нужди” с руско синьо гориво.




„В тази ситуация не можем да подновим разговорите с Газпром. Има алтернативи. Това е обща европейска стратегия”, заяви финансовият министър пред БНР.


 


Василев цитира азерския газ като възможност, макар максималното количество, което бихме могли да вземем от него е 1 млрд. куб. м от общо максимум 10 млрд., а реалистично 8 млрд.куб.м тотал. Според Ройтерс пълното количество от 1 млрд.кубика, което евентуално може да ползва България,  ще може да бъде теглено едва в края на тази година при приключване на конектора с Гърция.  


 


Важно е също да се знае, че азерският газ всъщност е експлоатиран от руския гигант Лукойл.




За горницата от 2 млрд.куб.м, които остават, за да бъдат задоволени нуждите на страната той цитира терминалите за втечнен газ на Турция и Гърция, както и доставки от Алжир и „други места”, както изброи Василев.


 


Всъщност, първоначалното нарастване на цената на газа в ЕС през септември от 300 на 1000 долара за 1000 куб. м дойде именно поради недостига на доставки на втечнен газ. Появата на страните от Източна Европа като консуматори явно ще доведе до още по-голямо търсене, което не е ясно доколко ще бъде осигурено с предлагане, защото за САЩ приоритет са по-доходоносните азиатски клиенти.


 


Неясно е и доколко африканските находища са в състояние да задоволят всички нужди, тъй като за тях с предимство е бившата метрополия Франция, както и Италия, първата от които сега разчита на солидно количество руски газ, а втората – и на азерски.




Тоест, замяната на кремълското гориво  ще наложи тези държави да вземат повече от Алжир, който не е известно да инвестира ударно в нови находища и мощности, които да позволят особено разрастване на износа му, така че да има за досегашните му несравнимо по-големи от България потребители, че и за нови като нас.



Ройтерс цитира Василев като поддръжник на идеята за единни европейски контракти за доставки на газ, което би довело до по-ниски цени на синьото гориво.


 


 


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 всичко се изяснява 23.03.2022 09:08

    Ето това им е промяната,зловеща и фатална. Те са инсталирани за кратко, но резултатът от тяхното временно пребиваване ще е разрушително за държавата и народа. И за капак задължителното непоносимо задлъжняване с много милиарди, за да сме зависими поколения напред

  • 002 Anonimen 22.03.2022 08:10

    лошо,не се водете по акъла на ястребите от Запад,причинили тази война,от която патим само ние......

  • 001 Anonimen 21.03.2022 15:52

    Крайно време е откритието на хърватина Никола Тесла за използване на енергията от ефира да бъде разсекретено и целият свят да започне да ползва това изобилие от безплатна енергия от околното пространство . Ще настъпи край на енергиините монополи и благоденствие за обикновените хора .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат