Свързани новини

23.04.2018 12:27

Скок на контрабандата на цигари до 6,6%

Видян 1767 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Контарбандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за последното тримесечие на 2017 година, показват данни на тютюневите компании, оповестени на конференция в София. Според изчисленията на бранша в края на миналата година нелегалните цигари заемат 6,6%, като за третото тримесечие те са били 6%. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление от 1.2 на сто.


Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари, предаде Фокус.
„Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Един месец срок, но да напишат защо – какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи“, коментира Борисов.



Той уточни, че другият му въпрос е свързан с това дали другите страни от ЕС провеждат подобно мероприятие, на което да идват съответно премиерите и прокурорите на съответната държава? „В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към пауна и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика.
Борисов подчерта, че са твърдо против тютюнопушенето. „Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, за да не се получава двоен негативен ефект – хем да нарушаваме човешкото здраве чрез тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или много по-лоша стока, която още повече да им уврежда здравето. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки“, добави той и уточни, че трябва да се поощрят тези, които спазват указанията, а тези, които не ги изпълняват съответно - има решение как да се процедира. „Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уврим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза още Бойко Борисов.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се