Свързани новини

18.04.2018 13:54

Нов бум на застрояване по Черноморието

Видян 2911 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строителство в природен парк Странджа предвиждат промени в общия устройствен план (ОУП) на община Царево, съобщава Mediapool. В обхвата на плана попадат всички 13 населени места на територията на общината, от които два града – Царево, Ахтопол и 11 села.Това е посегателство на едно от последните места по българското Черноморие, където все още няма характерното презастрояване. Плановете вече провокираха недоволство сред жители на Синеморец, където е предвидено увеличение на вилните зони с 54%. Във Варвара увеличението е с 33%, а в Резово с цели 106%.


Промените в ОУП са с хоризонт 15 – 20 години и трябва да регламентират процесите на по-нататъшната урбанизация на територията. Предложеното увеличение е с 516 хектара. Близо седем пъти се увеличават вилните територии с 537 ха, нарастват и ваканционните селища - с 32 ха, площта на къмпингите се увеличава десетократно – от 3 на 30 ха, а терените за спорт от 7 на 17 ха, става ясно от публикуваната екооценка.


Кметът на Царево Георги Лапчев (от "лапане") от ГЕРБ отказа коментар. А неотдавна той уверяваше, че се надява съвсем скоро общината да има ОУП за въвеждане на ред и правила за гарантиране и съхранение на природата в региона. Преди 10 години на общината е възложено да оформи ОУП, след промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 2008 г.


Тогава обаче промените в плана приети от местната власт бяха без екологична оценка за въздействието му. След съдебни процедури становището на екооценката е оттеглено, което довежда до невъзможност за прилагането му.


В сравнение с плана от 2008 г. настоящият предвижда отпадане и редукция на устройствени зони в границите на природен парк Странджа.


Жители на общината твърдят, че уволнението на дългогодишния директор на парк Странджа инж. Стефан Златаров е с цел да се осигури безпроблемното одобрение. На предишното обсъждане на плана през 2008 г. ръководеното от него ведомство беше единствената държавна институция, която гласува "против".


В границите на община Царево попадат четири защитени зони част от екологичната мрежа Натура 2000, свързани с опазването на дивата флора и фауна. А около 86% от територията на общината попада в природен парк Странджа, която е защитената зона и е едно от най-важните места в България , със значение за ЕС с 15 застрашени вида птици. Въпреки това експертите дават своята положителна екооценка на ОУП в Царево.


Вече има прецедент за обезличаване на диви плажове и защитени зони по българското Черноморие. Така например, опитите за застрояване на Иракли не спираха от 2006 г. Въпреки, че бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова се кълнеше, че  мястото няма да бъде пипано – през 2013г. съдът в Бургас окончателно даде зелена светлина  за строителни дейности в защитената местност.  Това се случи въпреки протеста на 30 неправителствени организации и граждански групи от коалиция За да остане природа в България. Вчера ви показахме застрояването върху пясъка.


Последиците от това решение вече са налице. Днес няма и помен от дивия плаж на Иракли , алармира известната журналистка Поли Паунова. Бетонни стени, райграс, басейни и еднотипни къщи са изградени точно на плажната ивица.


Има голяма вероятност историята да се повтори и със Странджа. Всички заинтересовани могат да представят писмени мотивирани становища по доклада за оценка на въздействието върху защитените зони до 4 май.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели