18.04.2018 10:57

Над 95% дишат мръсен въздух, сочи световен доклад

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Повече от 95% от населението на света диша мръсен въздух, като най-бедните народи са най-тежко засегнати, установи новият доклад на Global Air, публикуван от Института по здравеопазване (HEI). Според него продължителното излагане на замърсяването допринася за приблизително 6,1 милиона смъртни случая по света през 2016 г.


 Мръсният въздуха е довел до удари, инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни заболявания, причинявайки много преждевременни смъртни случаи. Той е и четвъртата най-голяма причина за смъртност сред всички рискови фактори за здравето в световен мащаб, след високо кръвно налягане, храната и пушенето.


 Китай и Индия са отговорни за над 50% от смъртните случаи в световен мащаб, дължащи се на замърсяване.


 В Индия са регистрирани ранни смъртни случаи на 1,1 милиона души през 2016 година. Пакистан, Бангладеш и Индия са с най-голямо увеличение на нивата на замърсяване на въздуха от 2010 г. насам.


 В доклада са взети под внимание и тези, изложени на изгарянето на твърди горива в домовете им, които обикновено се използват за готвене или отопление на дома им, което води до замърсяване на въздуха в помещенията. През 2016 г. общо 2,5 милиарда души - един на всеки трима глобални граждани - са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или дървени въглища.


 Повечето от засегнатите живеят в държави с ниски и средни доходи в Азия и Африка, където те са изправени пред замърсяване на въздуха както вътре, така и извън дома си. Това изследване също така посочва, че преобладаващата част от жертвите на замърсяването - 92% - са хората, живеещи в страни с ниски и средни доходи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни