Свързани новини

15.04.2018 10:00

САЩ, Великобритания и Франция искат ООН да подкрепи незаконните удари в Сирия

Видян 2423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като се поставиха над международното право, като атакуваха Сирия без разрешението на ООН, САЩ, Великобритания и Франция сега призовават другите страни да се обединят в подкрепа на  действията им.


Американски, британски и френски кораби и самолети изстреляха над 100 ракети в Сирия, твърдейки, че това е в отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Дума. Трите държави не изчакаха разрешение от ООН, а дори и доказателства от мястото: международният екип от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) пристигна в Сирия, точно когато ракетите започнаха да летят.


Американският президент Доналд Тръмп тържествено обяви "мисията за постигната",  а неговият френски колега Емануел Макрон призова Съветът за сигурност на ООН да влезе и да вземе парчетата.


"Сега Съветът за сигурност на ООН трябва да се обедини и да поеме инициатива по политическите, химическите и хуманитарните въпроси в Сирия", заявиха от френското президентство в изявление, след телеконференцията на Макрон с Тръмп и британския премиер Тереза Мей в събота.


По време на спешната сесия на Съвета за сигурност в събота Русия предложи резолюция, в която настоява САЩ и нейните съюзници "незабавно да прекратят агресията срещу Сирия и да се въздържат от допълнителни агресивни действия в нарушение на международното право и хартата на ООН".


Русия, Китай и Боливия гласуваха в подкрепа на резолюцията. Четирима други членове се въздържаха, като етиопските представители заявиха, че няма смисъл да гласуват за резолюция, на която ще бъде наложено вето. САЩ, Великобритания и Франция - всички постоянни членове с право на вето - гласуваха против, убивайки предложението. Очевидно, когато Макрон говори за единство в ООН, той означаваше единство зад действията на Лондон, Париж и Вашингтон, коментира RT.


Вили Вимер, бивш член на управляващата партия на Германия, сравни поведението на Великобритания, САЩ и Франция с позицията, която "Адолф Хитлер използва през 1939 г., за да влезе във Втората световна война".


Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел бързо одобриха опита на своите съюзници да вземат закона в свои ръце.


Президентът на Европейския съвет Доналд Туск също одобри интервенцията, заявявайки, че ЕС "ще застане с нашите съюзници от страна на правосъдието".


НАТО подкрепи бомбардировките в изявление в събота, заявявайки, че Алиансът "смята, че използването на химическо оръжие от държавни или недържавни участници е заплаха за международния мир и сигурност".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей