Свързани новини

14.04.2018 08:06

Над 100 крилати ракети удариха Сирия

Видян 2772 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха удари по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. По целите в Сирия са изстреляни повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя". Повод за атаката са недоказаните обвинения, че в сирийския град Дума е употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие. Според Русия сирийското ПВО е прихванало 71 от общо 103 изстреляни ракети (68,9%). Според Пентагонът американските ракети са срещнали "активност" във въздуха, но не са понесли почти никакви загуби и обяви атаката за успешна.


 Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушната база Ал Ширай, разположена западно от Дамаск край границата с Ливан, предаде Фокус. Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун, североизточно от столицата, района Кисве - южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн. Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия. Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс. Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА. Но при взрива им в друг район са ранени трима цивилни.


Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че "подобни действия няма да бъдат оставени без последствия". Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще. „Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви тя.


Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са ѝ съобщили за целите на въздушните удари по Сирия. „Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително“, допълни той. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нито една от изстреляните от САЩ или техните съюзници крилати ракети не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руските ПВО, предпазващи обектите в Тарсус и Хмеймим. От там уточниха, че по целите в Сирия са изстреляни повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя". В съобщението от Дамаск се твърди, че сирийската противовъздушна отбрана е съумяла да свали повечето от ракетите, след като на атаката е било реагирано с "голяма ефективност".


„Явно Асад не разбра посланието от миналата година. Този път с нашите съюзници трябваше да го ударим по-здраво. Заедно изпратихме ясно послание за Асад и неговите кървави лейтенанти, че не трябва да извършват ново нападение с химическо оръжие, защото ще бъдат държани отговорни“, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис по време на пресконференция в Пентагона. „Използвахме двойното количество оръжие тази година, в сравнение с това, което използвахме миналата година. Ние сме точни и пропорционални, но същевременно това си бе тежък удар“, уточни министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното