01/02
11.04.2018 15:00

Коректното изготвяне на изравнителните сметки ще помогне за точното определяне на индивидуалните месечни сметки през следващия отоплителен сезон

Видян 3074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Топлофикация София“ ЕАД обяви от днес приключването на отоплителен сезон 2017-2018 г. В следващите дни предстои фирмите – топлинни счетоводители да изготвят графиците на посещение в сградите за отчет на уредите за дялово разпределение. Потребителите ще бъдат информирани със съобщения, разлепени във входовете или ще могат да видят графиците в сайта на обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.  


Във връзка с предстоящата кампания за отчитане и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2017 г. – 30 април 2018 г., „Топлофикация София” ЕАД призовава клиентите си да осигурят достъп до всички жилища, включително в апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени. Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат многократно преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища. Припомняме, че клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището в тези дати, хората могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която обаче се заплаща според  ценоразписа на съответната фирма. Потребителите трябва да знаят, че отчитането на всеки един апартамент в сградата оказва влияние върху изравнителните сметки на останалите. Съответно, при допълнително отчитане всички в рамките на етажната собственост получават коригирани изравнителни сметки.


Важно е да се отбележи, че според действащата Наредба за топлоснабдяването, когато клиентът е осигурили достъп, но желае да направи рекламация, разполага със срок от 30 дни след получаване на първата изравнителна сметка. Ако не е осигурен достъп, потребителят може да поиска отчитане до 3 месеца след първата изравнителна сметки, но не по-късно от 1 октомври. След изтичане на този срок не се приемат рекламации и не се преработва изравнителната сметка.


Изравнителните сметки имат пряка връзка с определянето на месечните сметки за топла вода и парно през следващия отоплителен сезон. Сметките за топла вода се изчисляват като количеството енергия за подгряване на топлата вода от последния изравнителен период се раздели на 12 и се умножи по действащата цена. Така сумите за топла вода в домакинствата са предвидими за година напред. Клиентите трябва да имат предвид, че ако в отделни имоти няма монтиран индивидуален водомер за топла вода, или той е повреден, или пък не е осигурен достъп за отчет, тогава се начислява разход по 140 литра  топла вода на обитател за едно денонощие на потребление. Освен това, при изготвянето на изравнителната сметка разликата между количествата вода, измерени от общия водомер за топла вода и сумата от показанията на индивидуалните водомери ще бъде разпределена върху сметките на имотите без водомери за топла вода.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец