Свързани новини

11.04.2018 16:26

Искат увеличение на нощната тарифа с 51% и с 5% на дневната

Видян 2165 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В писмо до ЧЕЗ разпределение България и ЧЕЗ Електро България лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да бъде предоставена информация за увеличение на цената на тока за бита от 01.07.2018г. Тя публикува отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов във Фейсбук, където се посочва, че  предвиденото увеличение е размер на  51% за нощната тарифа и 5% за дневната.


"Обръщам внимание, че искането е от 30.03.2018 г. и досега е крито. Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората. Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа", коментира председателят на БСП. Тя изтъква като сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4% , на дневната с 6,9%. Енерго про са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%. "Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?", зададе реторичен въпрос Корнелия Нинова.


„В момента делът на ЧЕЗ е 8,39%, включително данъците, което при една условна сметка от 100 лв означава 8 лв и 39 ст”. Това заяви от своя страна регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал в интервю за Агенция Фокус.


Според подадените от ЧЕЗ в края на м. март ценови заявления се очаква средно увеличение от около 3 стотинки на киловатчас за бита, заяви мениджърът. Чешката компоания предложи промяна в тарифната структура, така че тя да отразява вярно действителните разходи за стопански, битови клиенти, клиенти на средно или ниско напрежение и т.н, заяви той. Крал подчерта, че към момента цените на тока са най-ниските в ЕС. Според него  има много фактори, които да обосноват постепенното увеличение на цените за електроенергия.


Карел Крал подчерта, че либерализацията на пазара е в ръцете на КЕВР и единствено регулаторът има право и носи отговорност за вземане на решение относно цените. 19' попита КЕВР защо държавната НЕК продава на двойна на ЧЕЗ цена, което сега налага увеличаване на котировките, за да субсидираме ВЕИ, US-ТЕЦовете, Ковачки и др?




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог