11.04.2018 11:40

Интуицията е най-висшата форма на интелигентност, смята Герд Гигеренцер

Видян 1732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Интуицията е най-висшата форма на интелигентност, смята немският психолог Герд Гигеренцер. Според него качеството на интуицията се крие в интелигентността на несъзнаваното: способността да знаеш, без да мислиш, да отсееш маловажното в една ситуация и да го отхвърлиш.


"Не мога да обясня винаги защо мисля, че определен път е правилният път, но трябва да му се доверя и да продължа напред...В момента в личиня си живот разчитам на инстинкта. Например, когато за пръв път се срещнах с жена ми, не направих изчисления, нито пък тя", споделя авторът на книгата Гласът на интуицията: Интелигентността на несъзнаваното.


Според него, ако се потопите в един проблем и изучавате многобройни възможности, упражнявате интелигентност, когато слушате вътрешното си чувство да каже какво е важно, и какво не е. В някои отношения интуицията може да се смята за ясно разбиране на колективната интелигентност. Например, повечето уеб сайтове днес са организирани по интуитивен начин, което означава, че те са лесни за разбиране и навигация за повечето хора. Този подход се развива след много години хаос онлайн, тъй като се появи обща мъдрост за това, каква информация е излишна и кое е от съществено значение.


 Понякога корпоративният мандат или групова мисъл или вашето желание да постигнете определен резултат могат да накарат вашият рационален ум да отиде в грешната посока. В такива моменти интуицията държи силата да ви спаси. Това "лошо чувство", което ви се сполетява, е вашата интуиция, която ви казва, че колкото и да е зле да пожелаете да говорите в тази посока, това е грешен начин да отидете.


Интелигентните хора слушат тези чувства. И най-умните хора сред нас - онези, които правят големи интелектуални скокове напред - не могат да направят това без да използват силата на интуицията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.