Свързани новини

11.04.2018 11:14

Цачева: Има 245 свободни места в надзорно-охранителния състав, текучеството е голямо

Видян 2405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     „Ние сме информирани. Копие от писмото, което е изпратено до Върховната главна прокуратура, е получено и в Министерството на правосъдието. Но, с оглед процедурите, съдът е този, който трябва да се произнесе, след което, по силата на договора за екстрадиция, подписан между България и Съединените американски щати, в рамките на 60 дни за нас тогава ще възникне задължението да осъществим тази екстрадиция. На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им и във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в програма Хоризонт по повод екстрадицията на българския гражданин Желяз Андреев и договореностите между България и САЩ и реформата на пенитенциарната система. По думите на Цачева на този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерството на правосъдието във връзка с искането за  екстрадиция на Андреев в САЩ.



Цачева допълни:

„Мисля, че не трябва да предпоставяме нещата. Просто да изчакаме хода на процедурата – такава, каквато е разписана в нашето законодателство – и когато имаме повече факти, тогава да коментираме. Мисля, че е в много ранна фаза този случай“.

Министърът на правосъдието потвърди, че българското законодателство има по-голяма тежест в страната от американското:

„Не трябва да се забравя, че върховенството на закона, върховенството на правото е основен принцип и ценност в Европейския съюз и принцип и ценност и в България, така че винаги трябва да се държи сметка за върховенството на закона, като се съобразят морални причини. Но всичко това трябва да бъде предпоставено в компетентността на органите така, както те се произнасят по силата на закона“.

По темата за реформата в местата за изтърпяване на наказания Цачева заяви, че разглежда промените в тази област като част от подобренията в цялата съдебна система:

„Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система включва и пенитенциарната система – системата за изпълнение на наказания, която е част от съдебната система в широкия смисъл на думата. Съдебната власт е правораздаването, прокуратурата, магистратите, които са под контрола на Висшия съдебен съвет. Но действително се оказа, че в тази част от актуализираната стратегия е необходимо да се извърши много работа. Години и с години натрупвани проблеми! А тези проблеми не са само в недофинансирането на системата, каквото безспорно е факт, че трябва занапред да бъде изпреварващо осигурено, но и по линия на редица организационни дейности, които като че ли – от това, което чувам и наблюдавам – не са по най-добрия начин решени към този момент“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева