09.04.2018 10:24

Стотици носят Богородица от Бачково към Клувията

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици вярващи от цялата страна се стекоха тази сутрин в Бачковския манастир, за да участват в традиционното литийно шествие с иконата на Богородица до местността Клувията, пише 24 часа. Тя се намира на около 4 км от обителта и според преданието в началото на 17-и век иконата на Божията майка е била открита точно там от две овчарчета.


Монасите я прибрали в Бачковския манастир, но на следващия ден изображението отново било намерено в Клувията. Така се повторило 2 пъти, докато на монах от манастира не се присънила Богородица, която поискала иконата й да бъде поставена вдясно от вратата на централната църква за да може да вижда всеки, който влиза. Оттогава всяка година на втория ден от Великден иконата, която се смята за чудотворна, се пренася до Клувията. От няколко години обаче литийното шествие се извършва с нейно копие, за да се запази оригиналът. Хората вярват, че подобието е също толкова силно, както чудотворната икона.


"Когато сгрешим поради човешка слабост, трябва да имаме силата на духа да помолим за прошка първо човека, когото сме засегнали, а после и Бога", каза игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил. Богомолците, които тръгнаха заедно с иконата към Клувията, вярват, че ще им се случи чудо и ще им се сбъднат най-съкровените желания.


"От 6 г. участвам в литийното шествие. Зареждам се с положителна енергия за цяла година. Дори и най-тежки болести съм преодолявал леко", твърди Благой Методиев от Благоевградско.


Чудотворната икона остава в обителта, а вярващи от цялата страна чакат в момента на опашка, за да й се помолят.


Снимка: бТВ, архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на