Свързани новини

08.04.2018 09:16

Българи от Мюнстер разказват за инцидента

Видян 2019 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Атака срещу ресторант в германския град Мюнстер. Товарен микробус се е врязал в масите на известно заведение в центъра. Трима души са убити, а 20 ранени, като състоянието на шестима от тях е тежко. Първоначално се съобщаваше за по-голям брой жертви. Десетки линейки извозиха пострадалите. За най-спешните случаи бяха изпратени хеликоптери. Извършителят е мъртъв. Той се е самоубил в колата, с която е осъществил атаката. По последна информация става въпрос за 48-годишен германец, известен на полицията, заради увреждане на имущество и заплахи към познати, съобщи Spiegel.



Българката Пенка Влъчкова, която живее в Мюнстер разказа пред NOVA, че със семейството си обмисляли да седнат в заведението, където нападателят се врязал с буса си малко по-късно.

„Нещо отвътре ми подсказваше, че трябва да продължим напред”, каза тя.

„200 метра повървяхме и чухме суматоха. Разхвърчаха се линейки, пожарна, полиция. Започнаха да отцепват района. Имаше много тежковъоръжени полицаи. Над нас летяха два хеликоптера, единият, от които застана на място и остана така повече от час и половина, снимайки ежесекундно мястото на престъплението”, разказва Пенка.

„Буквално няколко минути преди това видяхме хората – весели, радостни, със семействата си”.

Българката каза, че вчера улиците на града са били затворени и е имало много строг полицейски контрол. Според нея до 2 през нощта е имало хора в централните части на града, които не са били допускани до домовете си.

Иво Кънчев, който живее в Мюнстер от 2001-ва година каза, че според германските медии като „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” извършителят не е бил родом от града, но дълго живеел в него.

„Жертвите са идентифицирани – мъж и жена, които най-вероятно са били гости на града”, заяви Кънчев. Той добави, че полицията работи по всички версии. В първия час след инцидента се е работело по версията, че може да става въпрос за терористичен акт, а в града са били извършвани арести и проверки.

„Тази вечер се очаква министър-президентът на областта, заедно с федералния министър на вътрешните работи да пристигнат в Мюнстер”, каза той.

Анализаторът на процесите в Германия Мария Стоянова заяви, че подобен инцидент с психично болен не се случва за пръв път в страната.
„За съжаление това не е първият подобен инцидент и не за пръв път лице, което желае или е в състояние на амок и иска да направи самоубийство, се насочва към група от хора. Това се случи преди години по време на едно от световните първенства по футбол”, отбеляза анализаторът. Тогава за щастие не е имало жертви.

„Случаят прилича на този със зловещата разлика, че има двама загинали и 20 ранени”, каза тя.

„Нормално е, тъй като в последните няколко години сме свидетели на опити от терористи, да се опитват да използват товарни автомобили като оръжие”, каза тя и добави, че поради това е обясним фактът, че първоначалната реакция на вчерашния инцидент е, че това може да е атентат.

„Сега по-скоро от тази сутрин се прокрадват версии свързани с участието на самоубилия се извършител, в дясно екстремистката сцена”, заяви тя.

„Другият вариант е свързан със самоубиец”, каза Стоянова, подчертавайки, че може да става въпрос за т.нар. „разширено самоубийство.


























Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни