Свързани новини

07.04.2018 10:34

Новите санкции на САЩ са "нелоялна конкуренция", смята руски техногигант

Видян 4863 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Новите санкции на САЩ целят да изтласкат Русия от международния пазар на оръжия в интерес на американската оръжейна промишленост, заяви говорителят на руската държавна технологична корпорация Rostek, предаде RT.

Фактът, че най-новата руска отбранителна корпорация Rosoboronexport е засегната от последните ограничения на САЩ, показа "истинската цел на тези санкции", заяви Rostek. Според него всички обвинения на Вашингтон срещу Москва са "за изтласкване на Русия от световния оръжеен пазар."

Руската корпорация определи хода на САЩ като "нелоялна конкуренция". Rosoboronexport, която се контролира от Rostek, участва в търговията с широк спектър от военни продукти, технологии и услуги. Тя също контролира по-голямата част от руския износ на оръжие.

В петък Американското министерство на финансите наложи нови мерки срещу Москва, която обвинява за "редица злокачествени действия по света". Общо 24 руснаци и 14 компании бяха включени в списъка. Освен на Rosoboronexport, бяха наложени ограничения и на някои големи руски енергийни компании като En + или Eurosibenergo, както и на разнообразни промишлени групи. Санкциите бяха насочени и към няколко бизнесмени и високопоставени руски представители, включително министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев и бившият шеф на ФСБ Николай Патрушев.

Това става на фона на прогнозите, че износът на руски оръжия ще се увеличи за пръв път от 5 години. САЩ също така изглеждат притеснени от факта, че Русия успешно прониква на пазарите на близките им съюзници и на големите купувачи на оръжие, особено в Близкия изток, коментира RT. Руското въоръжение привлече вниманието на Бахрейн, Египет, Мароко, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Тунис.

 Саудитска Арабия, която е най-големият купувач на американски оръжия, сключи редица договори за оръжие с Русия през октомври 2017 г., след като крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд посети Москва и стана първият саудитски монарх, който идва в страната. Договорите включват доставката на противотанкови ракетни системи S-400, противотанкови ракети, гранатомети, както и пушки Калашников AK-103. Страните също се съгласиха да започнат лицензирано производство на пушки Калашников AK-103 в Саудитска Арабия. Договорите за руско оръжие струват повече от 3 млрд. долара, според руските медии.

Саудитците сключиха сделки с Русия, като продължават активно да купуват оръжия от САЩ. Още през май 2017 г. американският президент Доналд Тръмп посети кралството, като подписа рекордна оръжейна сделка на стойност от 350 милиарда долара, която е най-голямата в американската история. Миналия месец САЩ отново съобщиха, че планират да продадат оръжие на Рияд, което ще струва 1 милиард долара.

Обаче Вашингтон изглежда е притеснен за сигурността на позицията му на пазара на оръжейни стоки в Близкия изток, тъй като Обединените арабски емирства и Катар, които са сред петте най-големи купувачи на оръжия в САЩ, също демонстрират силен интерес към руските оръжия.

През 2017 г. руските медии съобщават, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) възнамеряват да купят повече от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на