Свързани новини

05.04.2018 17:00

СЗО: България да намали доплащането за здравна помощ от 44% на 15%

Видян 2269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Доплащането на пациентите за медицинска помощ и лекарства у нас трябва да бъде намалено от сегашните 44.2% на 15%. Това е препоръката на Световната здравна организация (СЗО), дадена от ръководителя на българския офис д-р Скендер Сила в четвъртък на пресконференция по повод предстоящия Световен ден на здравето – 7 април. Сила обясни, че целта на СЗО и призивът й към всички държави е да бъде достигнато ниво от 15% на неформалните плащания на пациентите, пише Медиапул.

“Недопустимо е, който и да е днес – пенсионер, самотен родител, безработен, вашият съсед да бъде тласнат към бедност, защото трябва да плати за лечението, от което се нуждае“, каза Сила, цитирайки регионалния директор на СЗО за Европа д-р Жужана Якоб.

Анализи на СЗО показват, че домакинствата в най-бедната една пета от населението на Европа биха изпитали големи финансови затруднения най-вече заради доплащания за лекарства и е много вероятно тези хора да отложат или пропуснат да потърсят медицинска помощ поради финансови затруднения или други препятствия, свързани с достъпа.

У нас пациентите доплащат от джоба си най-вече за лекарства, които не се покриват изобщо или се плащат само частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и за медицински консумативи и дейности в болниците, които също са извън обхвата на здравния фонд.

„Нивото на тютюнопушене в България е около 30% и е повече от средното за европейския регион. Все по-високият процент на хора с наднормено тегло - 55 на сто и на хора със затлъстяване - 21% са сравними със средните стойности за европейския регион на Световната здравна организация. Нивата на прием на алкохол са по-високи от средните за региона“.

Ще се търси нов механизъм за намаляване на броя на здравнонеосигурените лица, които по последни данни са малко над 700 000, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.


Снимка: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да