Свързани новини

04.04.2018 10:00

Чехия: Защо трябва да плащаме за Гърция?

Видян 3084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чешката република заяви, че не би трябвало да носи отговорност за спасяването на Гърция преди влизането си в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни сътресения в единната валута.


"За нас е трудно да говорим за присъединяването към еврозоната в момент, когато ние автоматично трябва да спазваме решения, в които не са участвали нито чехи, нито чешки политици", заяви секретарят по европейските въпроси Алес Хмелар пред  Хорарски новини.


Хлемар обясни, че правителството иска еврозоната да гарантира, че то няма да трябва да поеме гаранции по заемите преди Чешката република да приеме общата европейска валута.


Министър-председателят Андрей Бабиш също заяви, че страната "не може да гледа сериозно на въвеждането на еврото, освен ако не стане ясно как еврозоната ще се справи с миналите си задължения и как ще изпълни реформата, за която често говори".


Чехия досега не е определила дата за въвеждане на еврото поради нежеланието си да носи отговорност за  дълговете на Гърция.


Кризата в Гърция започна през 2009 г. и се превърна в център на европейската дългова криза. Това доведе до спад от 26% в БВП на страната - от 242 млрд. евро през 2008 г. падна до 179 млрд. евро през 2014 г., на фона на строгите икономии, наложени от Европейския съюз.


По-рано вчера Европейската комисия разкри, че ще отпусне на Гърция още 180 млн. евро помощ, което е знак, че спасяването между ЕС и Гърция продължава, независимо от плановете страната да се сбогува с международната помощ през август.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния