Свързани новини

03.04.2018 14:09

МВР купува каски на тройна цена

Видян 2252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Органите на реда се снабдиха с каски по 934 лв. без ДДС или по 1 120, 80 лв. с ДДС. Подобна цена  значително надвишава пазарната, а от министерството на два пъти  възлагат поръчка за идентични каски на една и съща фирма. Това стана причина Антикорупционният фонд (АКФ) да подаде сигнал до прокуратурата, посочва материал на Клуб Z.



Според АКФ налице са поредица съмнения за манипулации, които засягат публичните финанси и обществения интерес.  Юридическият екип на организацията е извършил анализ на сключени договори на  Управление на собствеността и социални дейности на МВР с изпълнител ПАНОВ ЕООД.  Фирмата има два поредни договора с ведомството за доставка на противоударни каски с визьор. Според данни в Търговския регистър този изпълнител обаче има съвсем различен предмет на дейност от този на обществените поръчки, които изпълнява.



При изпълнението на първия договор от 2016 г. изпълнителят забави срока за изпълнение – при предвидени по договор 45 дни забавата е 128 дни, т.е. почти три пъти надвишаване на договорния срок. Въпреки забавянето същата фирма печели и следващата поръчка от 2017 г. с аналогичен предмет, но при изключително кратък срок за изпълнение на доставката – само 12 дни. Подобен кратък срок може да означава опит за ограничаване на конкуренцията, а от друга страна - дава извънредно предимство при определянето на изпълнителя.



Договорът от 2016г. е за 460 броя и цена 429 640 BGN без ДДС. Този от 2017г. е за 330 броя при цена 296 670 BGN без ДДС. Двете поръчки са с идентичен предмет и технически спецификации на оборудването, разликата е само в броя. Според наличната информация ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по договора от 2016 г. е 934 лв. без ДДС, а по договора от 2017 г. е 899 лв. без ДДС.



Експертният анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150-200 USD за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор.



 За сравнение най-масовите предлагани модели са значително под 100 USD  или 160 лв. за брой при единични поръчки, а не голяма като на МВР, като британските полицейски сили са снарядени с каски, които могат да се намерят на старо и по 19.50 паунда за брой.


Съществува и огромната разлика в гаранционния срок на стоките в двата договора. По този от 2016 г. срокът е 2 години, а в договора от 2017 г. срокът е цели 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за асолютно същия продукт. Заради този максимален гаранционен срок ПАНОВ ЕООД получава максимален брой точки при оценка на подадената оферта.



Въз основа на тези данни правният екип на АКФ насочи сигнал към Сметната палата и АДФИ, на основание чл. 238 и сл. ЗОП (обн. 2016 г.), чл. 8, ал. 1, т. 2 и ал. 4 и 5 от Закона за държавната финансова инспекция.



Случаят около каските не е уникален  за системата на МВР. По-рано 19' писа как само за 2017 г. семейна верига фирми взе 17 млн. лв. от МВР за дрехи и обувки. Те системно печелят обществени поръчки за  доставка на екипировка за ведомства на системата. Въпреки очевидния конфликт на интереси само за последните 10 години веригата около Гроздан Стоянов успя да спечели поръчки за над 75 милиона лв.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци