Свързани новини

03.04.2018 10:48

Цветанов предал 1 милион досиета за 6 месеца

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Като вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов Цветан Цветанов е предал на Комисията по досиетата около 1 милион папки - от областните дирекции и от МВР. Това сподели току-що самият той на кръгла маса за бъдещето на комисията в Народното събрание, съобщи 24 часа. Напомни, че от приемането на закона през 2006 г. до идването на ГЕРБ 3 години никой не е предприел, каквото е трябвало.

"Като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на Комисията по досиетата", заяви още Цветанов.


Според Цветанов тази тема предизвиква разделение сред политиците и обществото. „Има представители на различните политически сили в българския парламент, които дори са внесли законопроект за закриване на Комисията”, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. Той благодари на всички участници в дебата за проявения интерес. „Това е важна тема. Ние дължим отговор на обществото за това, какво се случва. Но преди всичко трябва да кажем какво е настоящето и каква е възможността за бъдещето на Комисията”, допълни Цветан Цветанов.



По думите му важно е и участието в дискусията на председателя на фондация Конрад Аденауер  Торстен Гайслер, който ще сподели опита на Германия. „Ние си спомняме, че Германия беше държавата, където комисията беше обществено подкрепена, както и политически подкрепена от всички представители в Бундестага”, аргументира се Цветанов.



Според него трябва да бъде подложен на дебат и евентуално разширяване на обхвата на проверяваните лица. „В България останаха табу темите за фалита на банковия сектор през 1996-97 година. Кои бяха представители? Дали бяха свързани с бившата Държавна сигурност? Приватизацията, която беше извършена”, допълни още той и призова всичко това да бъде подложено на дискусия по време на кръглата маса.

Според Цветанов благодарение на дебата, който ще се проведе днес, ще се очертае бъдещето на Комисията по досиетата и може би трябва да обявим някакъв срок и време, в което Комисията да прерасне в Институт за национална памет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог