Свързани новини

02.04.2018 09:27

Най-малко 3 държави ни бойкотират от ЕС заради Косово

Видян 3131 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново дипломатическо фиаско провокира планираната за 17 май среща ЕС-Западни Балкани, която трябва да се състои в София. Това трябваше да бъде гвоздеят на българското европредседателство! Три от държавите - членки на ЕС дадоха ясен сигнал, че няма да участват в среща, на която Косово "се третира като държава и където и на тази страна се обещава бъдеще на европейска интеграция, както и на останалите".


Румъния и Кипър, както и Испания, смятат, че Косово не бива да бъде третирано равноправно със страните в региона и затова отказват да присъстват на срещата и да се снимат с косовския представител, съобщи Радио Свободна Европа.


Държавността на Косово продължава да е спорна не само за Република Сърбия, но и за редица други страни. Точно преди 10 години Косовската автономия едностранно е обяви за своята независимост от Сърбия, с което предизвика спорен казус от гледна точка на международното право. До момента статутът на Косово като независима държава е признат от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС. Пет страни - членки на европейското семейство обаче така и не признаха косовския статут на самостоятелна държава. Това са Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия.  


Косово предприе стъпки към отцепване заради своята етническа карта и преобладаващото албанско население в автономията.  След като с помощта на САЩ и война повечето сърби бяха прочистени от областта. Турция беше втората държава след САЩ, която признава независимостта на Косово през 2008 г. Тази събота обаче турският президент Реджеп Ердоган отправи отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай. Причината е освобождаване от длъжност на вътрешния министър на автономията, който по-рано организира ареста на лица, за които се предполага, че отговорят за дейността на ФЕТО на Балканите (организацията на Гюлен). Според Ердоган това е пряка защита на извършителите на преврата в Турция. Така неукрепналата Косовска държава е на път да загуби своя най- ключов съюзник.


Развитието на косовския въпрос продължава да попада в задънена улица. В началото бяха провалени преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Точно в деня на срещата в Брюксел бе убит Оливер Иванович, който е лидер на сръбското население в автономията. Тогава сръбската делегация напусна преговорите.


Всяка нова крачка на косовските власти може да доведе до война на Балканите! По-раносръбските медии съобщиха, че  при нов опит за погром над своите в Косово, Русия е готова да изпрати значителна армейска част. Такова обещание даде Владимир Путин на сръбския си колега Александър Вучич, твърди белградското електронно издание Srbija Danas.


На този фон реакцията на Испания за бойкот на срещата в София не е никак изненадваща. Неотдавна страната претърпя ситуация, сходна на Косовската автономия, около референдума за независимост на Каталуния. Преговорите на една и съща маса с косовски представител биха означавали фактическо признание на казуса с Прищина, което е самоубийствено от гледна точка на каталунския въпрос.  Сходна е и ситуацията в Румъния, която има няколко разнообразни етнически автономии.  От своя страна Кипър от десетки години се бори за обединение на острова и гонене на турските окупатрои, традиционно подкрепян от Гърция по този проблем.


Косовският прецедент и референдумът в Каталуния подхранват надеждите за независимост и на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, което би отворило стари рани от Югославската война и нови въпроси за международното право.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и