Свързани новини

30.03.2018 09:28

Радев към Кирил: Ние държим на нашата история!

Видян 2551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протойерей Николай Георгиев (началник на "Връзки с обществеността" в Светия Синод на БПЦ)  разпространи чрез мейл до медиите записи, които той е направил с личния си телефон по време на срещата между Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и неговия домакин Българския президент Румен Радев.


Причината е, нестихващият медиен интерес.


 


Разговорът се състоя в София в рамките на посещението на главата на руската православна църква в България за Трети март. След срещата в президентството патриарх Кирил направи специално изявление за българските медии като каза, че си заминава огорчен от интерпретациите в България за Руско-турската война (1877-1878 г.). Дни по-късно на сайта си Руската православна църква публикува видео от част разговора между патриарх Кирил и президента Радев, в което се чуват остри реплики от страна на руския духовник, който подсилва въздействието им с потропване с пръсти по масата.


Това създаде силни настроения у нас срещу Кирил, а в Москва - срещу Радев.


На настойчивите искания за стенограма на разговора, от президентството зявиха, че такава не е правена, защото разговорът предполагал откровена атмосфера, в която запис не е редно да се прави. Пред  Епицентър.бг източник от администрацията на държавния глава поясни, че Радев е дал достоен отговор на Кирил и спорът по темата приключил, когато президентът заявил, че е бил впечатлен от тезата на патриарха за "силата на мълчанието".  


Според обясненията на Св. Синод записът е направен от протоиерей Николай Георгиев с личния му телефон. Файловете са два с минимална, по думите на Георгиев, пауза. Той обяснява, че праща файловете до медиите сега "поради нестихващия интерес на мнозина и поради увереността ми, че "истината ще ви направи свободни" (Иоан 8:32)".


 


Видеото на Руската православна църква показва само встъпителното изказване на патриарх Кирил с изключение на последните два абзаца.


 


Публикуваме без редакторска намеса стенограмата на разговорите:


 


ПЪРВИ ЗАПИС


 


Президентът Румен Радев:


 


… по случай 3 март – нашия национален празник. Благодарим Ви, че заедно почетохме паметта на загиналите руски и български воини за нашето национално освобождение. Също така високо оценяваме Вашата визита в светлината на огромната роля на Руската православна църква за общонародния силен подем на руския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 г. Именно на голямата роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и руския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развитие на тези връзки, голяма роля имат Българската православна църква и Руската православна църква. Както и Светите братя Кирил и Методий, пренасянето на славянската азбука и църковно-славянският език. Убеден съм, че със своето дело и Българската православна църква, и Руската православна църква ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване и за развитието на нашите приятелски народи.


Благодаря Ви още веднъж.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния