Свързани новини

26.02.2009 15:21

Флориан Фихтл: България се нарежда на първо място в ЕС по постъпления от ДДС

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добрата данъчна администрация играе много важна роля в условията на световната икономическа криза. Това заяви постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтл, предаде репортер на БГНЕС.


Днес той се запозна с новото ръководство на НАП в лицето на Красимир Стефанов – изпълнителен директор на НАП и Бойко Атанасов, зам.-изпълнителен директор на агенцията по приходите. След срещата с ръководството на НАП Фихтл представи данни за дейността на българската приходна администрация в последните няколко години, в които според него тя е реализирала редица подобрения, свързани със събираемостта на данъците, намаляването на разходите за събиране на приходи, увеличаването на осигуровките и приходите от данъците, въпреки намаляването на ставките, които в момента са най-ниските в ЕС.


Нарастването на общата сума на приходите от данъци и осигуровки с 5,4% като дял от БВП, за периода 2002-2007 година и достигането му до 33% от БВП, според Фихтл е постижение на българската данъчна администрация. По думите му, страната ни се нарежда на първо място в ЕС по постъпления от ДДС, предвид значителното намаляване на прякото данъчно облагане през последните няколко години. За 2007 година приходите от ДДС в България представляват почти 12% от БВП, а между 2002 и 2007 година те са нараснали с 3,4%. Представителят на Световната банка коментира още, че събираемостта на всички данъци се е подобрила, което е допринесло до осигуряването на по-голяма равнопоставеност с всички участници в икономиката. В този смисъл събираемостта на корпоративния данък и ДДС са нараснали съответно с 9 и 15%, а събираемостта при подоходното облагане и осигуровките е достигнала 85%. Намаляването на разходите за събиране на приходи и достигането на ниски нива спрямо международни стандарти, също е постижение на българската приходна администрация, смята Фихтл.


Зам.-министърът на финансите Кирил Желев допълни представителя на Световната банка, като посочи, че доверието между НАП и Световната банка е взаимно и занапред ще се разширява сътрудничеството между двете институции. Желев отчете, че за последните 3 години страната ни има добри постижения при преизпълнението на приходите, като за 2006 година сумата е била 626 млн. лева, за 2007 година 1,4 млрд. лева, а за 2008 година – 1,8 млрд. лева. Зам.-министърът бе категоричен, че е много важно да се запазят тези параметри на преизпълнение на приходите.


Представителят на Световната банка заяви, че занапред институцията ще вземе участие при подпомагането на правителството да отчете висока събираемост на данъците, но е много важно и обществото и медиите да обърнат внимание за доброто управление на ресурсите. Според изнесените данни на НАП страната ни се нарежда на пето място по намалено данъчно време като процент от печалбата. БГНЕС припомня, че България беше наречена топ реформатор в света за 2007 година, заради промените в данъчното законодателство за бизнеса и по отношение на намаляване на тежестта, свързана с процедурите по събираемостта. Министърът на финансите Пламен Орешарски не присъства на срещата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв