Свързани новини

29.03.2018 10:51

БСП поиска оставката на шефа на МВР

Видян 1679 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради непроверените пътници на Летище София. Това заяви депутатът Иван Иванов в декларация от името на парламентарната група на левицата.

 Припомняме, че при всички приказки за перфектно пазените ни граници, половината пътници на полет от Париж влязоха в България абсолютно непроверени.

 "За съжаление това е един скандален пробив в сигурността на Аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз", подчерта депутатът от левицата.

"Вече трети месец България председателства Съвета на Европейския съюз, но вместо да  защитава и налага сред останалите страни членки на съюза своите приоритети, правителството твори гаф след гаф. На 20 – ти март, 2018 година МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на Терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме - това ли са усилията на правителството да опази европейските граници", заяви от парламентарната трибуна Иван Иванов.

Той бе категоричен, че случилото се е престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата

"Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители, за още по-голямо съжаление, бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие", изтъкна Иван Иванов.

"И ни успокоиха – няма проблем, самолетът идва от Франция, там пътниците сигурно са проверени. Нищо, че само три дни по-късно, на 23 –ти март именно във Франция имаше отново сериозен терористичен акт. Какво чакате? Това да се случи и в България ли", попита депутатът от БСП.

"Само че има проблем, уважаеми колеги! И той не се изолира със случилото се на 20 – ти март, 2018 година на Аерогара София. От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне „оградата“ я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо, че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изход от нея", посочи още Иван Иванов.

"Уважаеми г-н премиер, обидно е за нас – българските граждани! На тези думи едно ще ви кажем – вие излъгахте и очевидно, и вие, и вашият екип не си вършите работата и заблуждавате всички! Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено- оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България", категоричен бе депутатът от БСП Иван Иванов.



След декларацията депутатите от ПГ на „БСП за България“ скандираха „Оставка“ от банките си. От своя страна, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП не трябва да тропат по банките, а да използват парламентарни способи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви