Свързани новини

28.03.2018 15:47

Мистериозна смърт и €1 млрд. бизнес в БГ търговията с оръжия

Видян 5335 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски оръжеен експерт, обучавал сирийски бунтовници, загива при загадъчен инцидент в България, а обстоятелствата продължават да бъдат неизяснени. По официални данни на 6 юни 2015 г. Франсис Норуило, 41, чието име никога не бе съобщено, загива след избухване на граната при проби на запаси от 30-годишни боеприпаси на полигона на държавния ВМЗ – Сопот край село Анево. Изпитанието е на оръжие за Сирия, а областният управител представя убития и двамата ранени американци като „делегация”.
Тримата са служители на работеща по договор с Пентагона фирма за снабдяване с бг оръжие на „умерената опозиция” в арабската република. Според вдовицата Зиеча Норуило, която е главен герой на разследването на сайта balkaninsight.com  досега никой не е поел отговорност за инцидента. Статията е наречена гръмовно – Смърт в България: вдовицата на контрактор на Пентагона се бие за истината.
Тя има съмнения, че съпругът й наистина е загинал и дали, ако е станало, се е случило точно по този начин. Вдовицата получава тялото му в запечатан ковчег и не успява да го види.
Според директора на погребалната агенция, с когото говори, тялото в ковчега е било обработено "по-лошо от диво животно", то изглеждало така, сякаш е било временно захвърлено и изоставено. Това поражда съмнения у вдовицата, която не вярва ветеран от армията  да бъде третиран по този начин.

Норуило по данни на съругата му бил в България с мисия на Пентагона в качеството си на оръжеен експерт. Като частен изпълнител на фирма Skybridge Tactical, той подготвяла учебна програма на сирийските бунтовници за използването на оръжие от съветски образец. Програмата е била предвидена за тренировъчен лагер в Йордания. Той обаче не стига до Близкия изток. Франсис получава тежко раняване от дефектен боеприпас в България.  Сега вдовицата  съди главния изпълнител на поръчката Purple Shovel и Regulus Global - фирмата, отговорна за организирането на обучението.
Според вътрешна информация, до която сайтът се е добрал, от фирмите са знаели, че фаталната граната е била част от партида, която преди това била отхвърлена от Пентагона като опасна. Нито фирмите, нито правителството на САЩ не са поели отговорност за произшествието, почти три години по-късно. Българската страна също мълчи за инцидента.
Purple Shovel, която тогава работи договор за 28 млн. долара с Пентагона, настоява, че инцидентът  се е случил по време на "развлекателни изстрели", а не на официалното обучение.

Програмата за обучение на Пентагона за няколко милиарда долара в Сирия разчита



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще