Свързани новини

28.03.2018 12:23

Русия договори с Германия, С.Арабия и Китай енергетиката на бъдещето

Видян 3736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ОПЕК и Русия сключват сделка, която може да увеличи контрола върху световното снабдяване с петрол в продължение на 10-20 години, а не на годишна база, съобщава Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пред Ройтерс Според бин Салман: "Имаме съгласие за голямата картина, но все още не за подробностите", каквото и да означава това... Русия работи заедно с ОПЕК и по време на предишни преговори за цените на петрола, но 10-20-годишна сделка между двете страни ще бъде безпрецедентна. Независимо от отдавнашните различия, Русия и Саудитска Арабия се събраха заедно от общия интерес да подкрепят падането на световните цени на нефта, както и от влиянието на Русия в Близкия изток след военната намеса на страната в Сирия”, коментира енергийният експерт Васко Начев.


Във връзка с това още по-важно е налагането на т.нар. петро-юан вместо долара в разплащанията за гориво – през 2017 г. така са изтъргувани 60 млн.т., които даваха голяма част от силата на долара като международно средство за размяна и на Брент като стандарт за цена на черното злато. Само в дебютния ден на китайския петролен индекс бяха изтъргувани в юани количества, равняващи се в долари на $4 млрд. А в търговете се включиха световните лидери на пазара, включително Гленкор. Според Ройтерс на годишна база ръстът на износа на нефт от Москва до Пекин е рекорден – 17,8 %. Русия и Китай обединяват усилията си като най-голям производител и най-голям потребител на нефт, като двете държави отдавна работят и по другите пътища за постепенно елиминиране на американската валута. Те увеличават все повече разплащанията си в собствени валути за всички стоки и услуги, налагат го и на другите големи икономики в БРИКС, както и на останалите си съюзници по неволя. Сред тези държави са третият по големина производител на нефт Иран и петият – Венецуела, които също трескаво бягат от долара по политически и икономически причини. Сделката на Русия с втория най-голям производител на нефт по класическа технология Саудитска Арабия и останалите от ОПЕК допълнително заздравява позициите на тази схема. Русия и Китай също така ударно разпродават американски дъл,г на който са най-големи държатели, а с парите изкупуват също така ударно злато за държавните си резерви.


В същото време стана ясно, че Германия даде окончателно разрешение за изграждане на руския газов далекопровод Северен поток 2, който е фаворизиран и от Москва, и от Берлин, и от Брюксел за разлика от балкански Южен/Турски поток, който най-вероятно ще има само една тръба. Това гарантира увеличаване на без друго скачащите количества синьо гориво, продавани в ЕС от Москва и запушване на пазара за по-скъпия американски втечнен газ. Което дразни Вашингтон, но Германия го използва като инструмент за дразнене на фона на започналата от Тръмп търговска война с Европа по темите за митата и с ударите срещу немското автомобилостроене – гръбнакът на икономиките на страната и на целия ЕС.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне