Свързани новини

28.03.2018 11:13

Местан: Без Турция ЕС ще остане затворен християнски клуб

Видян 2267 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Категорично Турция трябва да стане член на Европейския съюз, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан и определи срещата във Варна като дипломатически пробив.


Той подчерта, че присъединяването на Западните Балкани трябва да включва и Турция, и Украйна.


„Едва тогава европейският проект ще бъде пълен, без членството на Турция, той няма да е пълен, Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде достатъчно силен в новата глобална конкуренция и аз мисля, че преговорния процес се забавя заради проблеми, които са алиби зад, което се крие отношението към различието”, коментира Местан пред bTV.


На въпрос дали в съседката ни се спазват човешките права той отговори, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.


„Турция днес води тежка война с терора”, изтъкна бившият лидер на ДПС


По повод изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че душевните граници на страната му се простират до Кърджали Местан пък каза:


„Душевните граници се простират дотам, докъдето има и един български гражданин. От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България.


В тази теза няма териториална претенция”.


По повод другата коментирана тема около посещението на турския президент у нас -  обезщетенията за тракийските бежанци, лидерът на ДОСТ заяви, че да се търси определението „геноцид” за всяка трагедия е прекалено неприемливо.


„Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно. Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения”, допълни той.


Според него срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация. По думите му той може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция.


„След като на тази среща се реши въпроса за финансирането, следващата среща може да бъде разговор за ценностите”, коментира Местан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.