Свързани новини

28.03.2018 08:00

И.д.патриарх става Йоаникий, Йоан поема Софийската митрополия

Видян 12679 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Разкритията на 19 минути за шокиращото отдаване под наем на Патриаршията в сърцето на София на фирмата Инеркром на Гинка Върбакова ще доведе до трайни размествания по върховете в църквата. На днешното заседание на Светия Синод според залаганията сред владиците с мнозинство патриарх Неофит ще остане „да царува, без да управлява”, като най-вероятно ще се премине към ротационно председателство, също като в ЕС – по 6 месеца. За първи и.д. ръководител на църковното правителство - Синода, по старшинство, ще бъде назначен Сливенският митрополит Йоаникий, а за и.д.на Софийската митрополия – Варненския и Великопреславски владика Йоан.
Договорът с Инерком, който е в действие и фирмата не желае разтрогването му, тъй като е перфектен от правна гледна точка, ще се разглежда от  Висшия църковен съвет ВЦС, да не се бърка с ВСС, макар че пак е нещо от този род, шегуват се експертите. Там ще се произнасят бившият брокер на недвижимости и сегашен игумен на Гигинския манастир – любим за посещение на премиера – Дядо Никанор, вечният секретар на Патриарха Ангел Младенов и протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Василий. Като на всяка друга комисия, работата им под формата на разследване, е да потулят случая.
Всъщност той не е единствен със скандално даване на църковни имоти в Софийската митрополия, както и не е прецедент при лъжите около това. За друг един ще ви разкажем утре, който беляза с лъжа на митрополията и директора на вероизповеданията в МС Емил Велинов, пряко подчинен на премиера, и се оказа истина в началото на Великденския пост.
Най-засегнат в случая е епископът при подписване на сделката с Върбакови, а днешен Врачански митрополит Григорий, който след издигането си подир казуса, бе очернен от братята си като виновник, а всъщност е изпълнявал волята на патриарха с нотариално заверено пълномощно да сключи договора.
Трупат се и още и по-съществени според църковните разбирания критики. 5 години вече Софийският митрополит не е обикалял манастирите на Софийската епархия, което му е вменено като задължение по канон и църковно право.
В нарушение на Член Първи от устава на Българската православна църква Неофит е обещал присъствие на 1000-годишнината на Охридската архиепископия, организирано от така наречената Македонска църква, непризната от Вселенския, от гръцкия, от сръбския и от руския патриарх, което заплашва Българската православна църква с отлъчване.
Именно нашата църква според Член Първи от своя собствен устав е правоприемник на Охридската архиепископия. Ако тя признае македонското върховенство, значи се признава Скопската за своя църква – майка.
Отлъчването ни би означавало отнемане от българите на Зографския манастир в Света гора и дипломатически скандал, вследствие на това, тъй като именно в светата обител на Атон се очаква да посрещне Гергьовден, ако го пуснат след последните нелепи действия, премиерът Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи