Свързани новини

26.03.2018 22:06

Ердоган: Надявам се лошите ни отношения с ЕС да са в миналото

Видян 2385 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства, за мен е удоволствие да съм във Варна. Благодаря на моя приятел Борисов, който ме покани тук. Така започна изказването си турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата ЕС-Турция във Варна, съобщи 24 часа.


Действително надяваме се периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото. Туск и Юнкер споменаха, че трябва да работим повече, отколкото в миналото. Нашата кандидатура в ЕС започна през 1963 година и искаме час по-скоро да пристъпим към решителна стъпка. Обсъдихме стъпките, които трябва да направим, за да се придвижим, каза той.


Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците - вече те са над 4 млн. в Турция. Ние сме получили 1 милиард и 800 хиляди евро, очакваме и вторият транш, обещан ни от ЕС, за бежанците. За сирийците у нас ще бъдем много улеснени, ако получим този фонд. Ще улесним техния живот и нашата работа, заяви още Ердоган.


Имаме друг въпрос, на който очакване отговор, и това е реабилитирането на визовия режим за нашите граждани. ЕС към настоящия момент трябва да направи час по-скоро своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят вяра в ЕС. Смятаме, че тези технически въпроси не трябва да бъдат обект на политиката. Това, което създава затруднение, са двустранните спогодби като тази за сухопътния траспорт.


Турция се бори в границите си с много терористични организации. Операциите, които провеждаме, допринасят и за сигурността на Европа. Очакваме подкрепа за тези операции, а не неоснователни критики. Турция уважава хуманитарните права. Нашата операция за борбата с тероризма ще продължи.


Ще бъде грешка Турция да се изолира от този процес на партньорство. Ние сме страна, която има трайни отношения с Европа, имаме много точки , по които имаме общи интереси. Докато ЕС продължава да подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение на Кипърския въпрос. Ние се отправяме с призив за справедливост към ЕС относно механизма за изследване на природните богаттства в Кипър. Очакваме ЕС да проучи това, което представихме като информация.


Турция подкрепя каналите на диалога да бъдат отворени, всички днес направихме стъпка в тази посока, но трябва да предприемем и конкретни мерки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да