Свързани новини

26.03.2018 14:41

Кой спира възраждането на хотел България и как 1 кв.м в София стигна €300 000?

Видян 6721 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Вече втора година ремонтът на хотел България не може да започне, а уникалната сграда, която тази година навършва 80, е сериозно заплашена. Причината е дребна, но съществена: сметчиците на хора, които искат да вземат сума като шестица от тотото срещу малко над сто квадратни метра.
Ето и цялата история:
2 години се забави ремонтът на сградата на Българската банка за развитие. Причината бе, че и тя като хотел България се намира на общ парцел с едни особени дребни собственици. Тяхното място не достига 300 квадратни метра и няма как да бъде признато за отделен терен, но те са превърнали дефекта в ефект.
В конкретния случай с банката на българското правителство, спорът е бил цифром и словом за 1 (един) квадратен метър площ, за който са поискани над 300 000 евро. Сигурно е най-скъпият квадратен метър в света...
За да се реализира целият проект за хотел България на световноизвестен лондонски архитект и по който е консултиран самият гений Жан Нувел, трябва да бъде отстранена едноетажната и неизползвана от сегашните притежатели постройка от 120 кв.м между имота им и банката. А сумата, която се иска, непрекъснато нараства и вече достига 3 милиона лева – точно, колкото голямата премия в играта 5 от 50 плюс 1 от 12 и като джакпота от 6 от 49.
Спирането на проекта за хотел България, получил вече одобрението и на Института за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, и на главния архитект на София, е стопиране на инвестиция от 10 милиона евро и загуба на над 150 високоплатени работни места за млади  и квалифицирани българи. 
Изтъкват се всякакви съображения – уж сградата на ъгъла на ул. Дякон Игнатий и ул. Аксаков в сянката на хотела била паметник на културата – не е. Била многовековна – и това не е: оригиналната е била срутена от англо-американските бомбардировки, а тази е построена при соца. Даже не говорим за дизайн – да се сложи на големите, почти френски ретро прозорци pvc-дограма – това е доказателство за тотална липса на култура и неуважение към архитектурата изобщо, и към центъра на София в частност от страна на собствениците.
Понеже не сме от вчера и ни пука за нашия град, ще попитаме:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв