Свързани новини

26.03.2018 09:33

По-страшна криза през 2019, след като Китай обеща бой докрай в търговската война със САЩ

Видян 2749 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-страшна от последната икономическа криза се очаква още през 2019-2020 година в света, предсказват не само милиардери като Бил Гейтс, но и анализите на глобални инвестиционни банки като Макуери. Те очакват голяма рецесия в САЩ заради обявената на ЕС и особено на Китай търговска война. Напомняме, че тези дни Пекин отвърна на наложените до 10 пъти по-големи мита за стоки като метали и технологии, които изнася за Америка, като коментира: „Щом искат търговска война, ще я получат, но нека знаят, че ние ще се бием докрай”. Прави впечатление, че Китай и Русия през последните години водят съзнателна политика за ограничаване на световното влияние на долара в търговията между държавите чрез трупане и на златни резерви, а през последните месеци пък ударно продават американски дълг, който в сряда удари рекордните 21 трилиона в зелено.


Телевизия NBC коментира, че е жизнено важно САЩ да си направят сметката преди даване на старт на търговска война с фабриката на света. Робърт Рос, професор по политически науки от Бостън Колидж коментира, че китайците са били кристално ясни, че са готови за битка. „И те наистина са, имат твърде огромен пазар и много яка икономика”, смята той. Според него ответният им удар няма да бъде мек. Най-тежко ще се отрази на американските компании, които правят бизнес с Китай, а той е водещият пазар в света в момента и расте непрекъснато: „Нека не забравяме, че китайският внос в САЩ вдига стандарта ни на живот. Второ, доста и важни наши компании правят ужасно много пари в Китай – вземете дори само Епъл, и те ще изгубят страшно , ще бъдат сериозно застрашени финансово.


„Рекордният търговски дефиците на САЩ спрямо Китай, достигнал 276 млрд.доара миналата година, е резултат на икономически, а не на политически фактори. Трябва да се разбира, че китайците обичат да пестят, а американците – да харчат, и заради това имаме въпросния дефицит.  Може ли това да бъде поправено политически? Не. Ще оправим ли нещата с войни? Твърде спорно е”, коментира професорът.


Дори новоназначеният икономически съветник на Тръмп Лари Кудлоу е скептик и говори, че смисъл има единствено, ако САЩ направят „коалиция срещу Китай”. Но според него такъв съюз е невъзможен, защото „европейците се надпреварват да предлагат привилегии на Пекин и се надяват да заемат нашето място на онзи пазар, защото налагане на общи санкции, каквито искаме, ще обърне крехкият им ръст на рецесия”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля