23.03.2018 11:08

Българка стана общински съветник в Холандия

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българката Маргарита Желязкова става част от общинския съвет на град Енсхеде, Холандия след местните избори, които се проведоха в страната на 21.03.2018 г.


Маргарита беше на четвърто място в листата на либерално-центристкото движение „Демократи 66“, което завърши второ на вота и ще има пет представители в управата на града. Чрез преференции доктор Маргарита Желязкова се изкачва до второ място в листата, което означава, че голяма част от гласоподаватели на D66 са избрали нея персонално при своето гласуване.


    "По първата вече имаме успех. Водихме целенасочена кампания „Гласувай за жена“ и в резултат сега две жени са във фракцията. Следващата е европеизирането на локалната политика. Европа не е само в Брюксел или в националните правителства. Ние, като граничен район, работим много с Германия например. А това, което ме зарадва май-много от всичко е, че българската общност, особено младите, се активира и се включи в местната политика. Много е важно мигрантите да се чувстват приобщени и представени. Българските студенти се организираха да гласуват, дойдоха и доброволци да помагат", коментира Желязкова бъдещата си работа, съобщи BGMedia.at


Маргарита Желязкова е родена в Пловдив. Детството си прекарва в Елхово, баща й е създател на Етнографско-археологически музей в града. Маргарита заминава за Ню Йорк през 1990 година, където следва философия и политология. От 1993 година живее в Холандия, а в последното десетилетие е преподавател в университета на Твенте в град Енсхеде.


На национално ниво партията D66 търпи големи загуби като бива изместена от „Зелените“ в градовете Амстердам и Ултрехт. Големият печеливш са локалните партии, които взимат над 32% от общия брой гласове, пуснати в урните. Управляващата коалиция, водена от Марк Рюте, се представя стабилно на изборите, първото изпитание след парламентарния вот през 2017-а година. Популистите на Геерт Вилдерс печелят места в общинските съвети на всички 30 градове, в които са излъчили кандидати. Подкрепящата емиграцията партията DENK, съставена основно от турски имигранти в Холандия, също печели места в 13 населени места на първите местни избори, на които се явява.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за