Свързани новини

21.03.2018 15:53

Теленор напуска България, защото търси „ръст и ефективност”

Видян 2625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвежкият телекомуникационен концерн Telenor подписа официално споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията.


Трансакцията включва изцяло притежаваните от Telenor предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.


Двете страни се споразумяха за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.


Много неприятно за България, която явно не осигурява нещата, които търси фирмата на крупните инвеститори, звучи нейното официално съобщение: „Стратегията на Telenor Group е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. Telenor Group е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor Group Сигве Бреке. Доволни сме от днешната трансакция, чийто успех се дължи и на професионализма на партньорите ни от PPF“.


PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. Според класацията на Форбс собственикът Петр Келнер е най-богатият човек в целия бивш соцлагер с 15,5 млрд.долара. Напомняме, че преди седмици той придоби и Нова броудкастинг груп – втората ни най-голяма медийна корпорация у нас с десетки тв канали, платформи, сайтове и списания.


Българското поделение на норвежкия оператор отчита лек спад от над 1,5% на пeчaлбaтa пpeди дaнъци, лиxви и aмopтизaции (ЕВІТDА) от 250 млн. лева до 247 млн. лeвa, cтaвa яcнo oт публикувания финaнcoв oтчeт нa дpyжecтвoтo.


Интересно е, че тези суми са по-големи от парите, за които при правитеството на Костов беше даден лицензът на втория мобилен телеком у нас – 132 милиона долара, което са 211,2 млн.лв. Тогава купувач беше гръцката ОТЕ, която след дълги години на нашия пазар продаде фирмата на норвежците.


Теленор е втори знаков чуждестранен инвеститор, след ЧЕЗ, който напуска само през последните 3 месеца България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се