Свързани новини

19.03.2018 15:20

EК: Бг енергетиката е пред фалит, 3 млрд.дълг само на НЕК

Видян 3372 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на ЕС – Европейската комисия, подлага на унищожителна критика българския кабинет за управлението на държавните фирми. Това е записано в специален доклад. Задълженията на фирмите, в които държавата притежава 50 и повече процента и упражнява контрол, възлизат на почти 17% от брутния вътрешен продукт към средата на миналата година или (17 000 000 000 лв.).


Въпреки бравурните тв изяви на министъра Теменужка Петкова, тъкмо държавната енергетика е с особено притеснителни финансови показатели - фирмите в този сектор са най-задлъжнелите, се посочва в евродоклада. Националната електрическа компания например вече има дългосрочни борчове за над 3 млрд. лева.


И в транспорта, където Московски – също като колежката си, не ще да подаде оставка, положението не е добро. Само двете големи държавни жп компании - БДЖ и НКЖИ, имат задължения, равни на 2.6 % от БВП, оценява европравителството.


В доклада на ЕК се посочва, че "корпоративното управление на държавните предприятия продължава да бъде предизвикателство". Преведено от дипломатическия брюкселски на обикновен език, това означава, че фирмите се управляват зле, пише pariteni. Евроекспертите отбелязват, че у нас директорите и управителите в държавния сектор се назначават без конкурси.


Освен това, често липсват финансова насоченост и отчетност, а присъствието и ролята на политическия елемент са прекалено силни, пише в доклада.


На практика оценката на Брюксел се доближава до местните критики, че държавните фирми са хранилка за партийни кадри и роднини на управляващите, че харчат средства непрозрачно и прахоснически и че са развъдници на корупция.


Освен това, липсва ясна обосновка за държавната собственост, а надзорната уредба е силно разпокъсана.


Резултатите от лошото управление са налице - показателите на държавните предприятия в България са слаби и в сравнение и с частния сектор, и на фона на другите страни от ЕС, подчертава докладът.


Рентабилността на държавните предприятия в повечето сектори е значително по-ниска от тази в частния сектор. Те отстъпват и по възвръщаемост на капитала, и по производителност на труда на частните компании и на подобните им предприятия в останалите държави от Евросъюза.


Рамката за управление на държавните предприятия у нас не изпълнява повечето от условията, определени в насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно корпоративното управление на държавните предприятия.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате