Свързани новини

26.02.2009 11:19

Измамите с ДДС започнали веднага след въвеждането му

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Измамите с ДДС водят началото си непосредствено след въвеждането на данъка, което дава основание да се предположи, че организираната престъпност е била добре подготвена за този нов вид „дейност“ според БГНЕС. За да достигне до внушителните мащаби от „усвояване“ на около 1.5 млрд. лв. годишно.


Това заяви пред БГНЕС бившия директор на Бюрото на финансова разузнаване Николай Иванов. Той съобщи, че първите сигнали за ДДС измами са постъпили непосредствено след неговото създаване, за да достигнат около 50 в края на 2001 г. Именно тогава за първи път беше създадена четиристранна работна група с участието на прокуратурата, МВР и данъчните служби за разкриване и доказване на мащабни ДДС измами. От отчетите на финансовото разузнаване след 2001 г. е видно, че ДДС измамите не са сред приоритетите на директора на финансовото разузнаване Пламен Киров, твърди Иванов. Според него в момента се използват се кухи понятия като „източване на ДДС“, „неправомерно усвояване на данъчен кредит“ и т.н. Разкриването, проследяването и доказването на ДДС измамите е затруднено и от обстоятелството, че става въпрос за създаването на фиктивен данък, който в края на веригата се превръща в реална кражба от бюджета. Ако при наркотрафика дрогата може да бъде заловена, то при ДДС-то органите за противодействие често се борят с фантомни фирми и издадените от тяхно име документи, а доказването на връзки по дългите вериги е почти невъзможно, твърди бившият директор на Бюрото за финансово разузнаване. Ако държавата иска да покаже, че е заинтересована парите на данъкоплатците да не отиват в престъпния свят или в партийни каси, тя би следвало да предприеме усилия за ограничаване на инструментите, използвани за ДДС измамите. Трябва да се предприемат както административни, така и наказателни мерки за минимизиране на възможностите за регистриране на фирми-фантоми, ограничаване на кешовите разплащания и недопускането на „кухи“ обороти, генериращи фиктивно ДДС, твърди Иванов.
Николай Иванов в момента ръководи консултантска фирма, която обучава служителите на банки за превенция на пране на пари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв