Свързани новини

19.03.2018 09:31

Унищожителна критика за бг еврокомисарката

Видян 7096 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-влиятелната в света електронна медия Политико съсипва за некадърност бг еврокомисаря: „Когато Мария Габриел стана дигитален цар на ЕС миналия юли, в бранша се надяваха на най-доброто.  Младата евродепутатка от не твърде окабелената България изведнъж се озова сложена начело на европейската цифрова стратегия. От мандата й се очаква ни повече, ни по-малко от завърщване на дигиталния единен пазар – план за 415 млрд. евро, който трябва да направи Съюза глобален тех хъб.


Какво се обърка?


Доста. 9 месеца след старта на Габриел браншът и еврочиновниците изразяват разочарованието си от нейното лидерство...


„Тя няма политическа тежест”, казва чешката евродепутатка Дита Чаранзова. Академикът от Парижката бизнес школа Алберто Алемано: „Габриел няма ясна, стратегическа визия”. Надеждата за пробив и задвижване на дигиталния единен пазар умира.


Част от причините е поемането на ресора от Габриел насред мандата от могъщия й предшественик Гюнтер Йотингер. Други обаче са на мнение, че 38-годишната политичка от кариерата просто не се справя със сроковете. Йотингер владееше изкуството да натиска страните – членки за компромиси, но тя не успява, не може да убеди дори вицепрезидента на ЕК Ансип по проблеми като фейк новините и дигиталните умения. Лобисти, парламентаристи, чиновници са единни: докато сама не си изясни позициите, поне да се бори за налагането на оригиналното виждане на Комисията.


По всички ключови теми Габриел получава смесени оценки. За телекомите и 5 G например уж отстоява твърда позиция, а не е наясно с техническата част и я е оставила на персонала си. Шефовете на телекоми споделят, че при нуждата от инвестиции за милиарди евро в тази посока, Габриел показва малък интерес. Сякаш има повече отношение към въпроси като фалшивите новини и дигиталните умения, които имат по-малко влияние върху поверената й индустрия, както пролича на Mobile World Congress в Барселона.


При запазване на анонимността, половин дузина телеком босове заявиха, че тя е човек на статуквото, не движещ нещата.  За разлика от Йотингер тя се лута ту напред, ту назад. „Двамата имат една роля, но твърде различни позиции”, коментира Агустин Рейна, старши директор на Европейската организация на потребителите BEUC.


По темата са авторските права сравнението в ЕК е: пилотът от Ф1 Йотингер срещу бавно въртящата педали Габриел. Единият се бореше за повече права и пари за издателите като немския концерт Шпрингер, съсобственик на евроверсията на Политико и твърд поддръжник на ЕНП, тя действа слабичко.


Мнозина твърдят, че Габриел би постигнала повече, ако участваше в повече разговори и преговори лично. Тя редичко се появява на дискусии, на конференции изнася кратички изявления.


Габриел отхъврли и молбите за интервю по въпроса...


Нейната естествена среда явно е Европарламентът, където вътрешното списание 2 пъти я нарече депутат на годината и където е по-видима...


„Още не е оставила следа, дано използва остатъка от мандата да натисне за прогрес”, смята датската евродепутатка Мариете Шааке...


Онова, на което Габриел посвещава повече време и внимание е дезинформацията или „фалшивите новини”. След гостуване на няколко конференции и кръгли маси с експерти тя е длъжна да представи Европейска стратегия за фейковете през април... Говори се, че Юнкер я е „наградил” с ресора, за да води дискусиите по темата при кампанията за евроизборите през 2019 г. Но за браншовиците при бавенето на единния дигитален пазар, фейковете са нещо маловажно. Не е вероятно ЕК да успее да направи законодателство по дезинформацията. Други приоритети крещят за внимание.


Критиците на Габриел я винят, че от говорене не й остава време за създаване на връзки с националните правителства".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Днес може да се окажете изправени пред изпитания в работната среда

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес може да се окажете изправени пред изпитания в