Свързани новини

15.03.2018 13:23

Синева, Слънчева и Старопланинска песен са новите имена на улици

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общинският гений – кръстител се развихри в истинска вакханалия на сесията на Столичния съвет. Няколко безименни досега улици в София получиха названия, които приличат на истинска поезия в проза.


Милионният град се сдобива с пътни артерии, които ще се наричат романтично. Едната е Синева – не е ясно дали източник на името е песента на Митко Щерев или „онова, което имаме като” небе над нас. Недалеч от нея се разполага улица Старопланинска песен – защо не Рилска или Родопска, а най-вече Пиринска, че песните от този край най-много се котират по кръчмите? Нямаме думи и за улица Слънчева, кръстена съвсем официално от Столичния общински съвет.


Със своя улица в пробива, който строителни предприемачи направиха в Южния парк, та по ирония на съдбата той даде име на нов „жилищен комплекс”, се сдобива столицата на Казахстан – втората най-важна държава в Евразийския съюз на Путин. Нейното име е Астана. Само за протокола, доста столици от ЕС не са отличени като названия на пътни артерии в столицата ни, което би било добра идея да бъде поправено точно по време на европредседателството, но кой да ти мисли!


Въпреки че десетки бележити българи все още нямат улици на свое име в София, двама недотам известни се сдобиват с тази чест. Едната е историчката професор Румяна Кушева. Другият е геодезистът Владимир Христов, син на поета Кирил Христов. Апропо, на бащата пък е кръстена недотам престижна пътна артерия в Овча купел, съседна до описваните вече в нашата рубрика Улиците на София ул. Труд и ул. Перла. Забавно е, че Кирил Христов почва от ул. Прохладен кът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Въпреки че ги навършва след 10 дни, на 26 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.