Свързани новини

13.03.2018 13:03

България може да загуби киселото мляко

Видян 1590 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни може да загуби правото си за производство на световноизвестните български продукти: кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал и др. За това предупреди евродепутатът Момчил Неков. Веднага след присъединяването на България в ЕС през 2007 г. тези продукти е трябвало да бъдат защитени по схемите за качество и вписани в европейския регистър. Европейската схема за качество дава защита, която следи дали не се фалшифицира даден продукт.


До този момент само два български продукта са вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховският суджук. За сравнение - Италия е защитила над 300 продукта, Гърция - 106. Страната ни не е регистрирала дори и българското кисело мляко, но продължава да го произвежда, което нарушава европейския регламент. Това може да доведе до налагане на  глоби срещу България от страна на ЕК. Процедурата по защита е трябвало да бъде извършена от Патентно ведомство (подчинено на Министерството на икономиката), което държи правата за тези продукти.


В случай, че ключовите български стоки не бъдат регистирани, то защитата им ще отпадне и България ще изгуби изключителното си право за производството им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби