Свързани новини

13.03.2018 10:03

ЕК и ЕП призоваха за ратификация на Истанбулската конвенция

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП) призоваха държавите-членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят, колкото се може по-скоро. Това стана снощи по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, съобщава БНТ. Всички държави от ЕС са подписали конвенцията, но само 17 са я ратифицирали. Сред държавите, които все още не са, е и България.


Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип Конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради грешния превод и неправилно тълкуване на термина "джендър".


"Има притеснения, че ратифицирането на Конвенцията ще принуди държавите-членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на Конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел", подчерта Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия.


Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие.


"Докато правителството на България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени", заяви Кристин Револ Далон Бонефоа, депутат от ПЕС.


Ангел Джамбазки от ВМРО каза по време на дебата, че представлява България и българското правителство и нарече думите на колегите си от Европарламента по отношение на страната ни "непремерени".


"По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази Конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има "джендър" идеология", заяви Ангел Джамбазки.


Според Европейската народна партия Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент за борба с насилието срещу жени, с който в момента разполагаме.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а