Свързани новини

12.03.2018 09:30

Бедни са 50% от пенсионерите и 44% от децата

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1.2 млн. българи излезли в пенсия или малко над половината от всички стари хора получават доходи  под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това обяви социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол. Два пъти в годината правителството подпомага тези пенсионери чрез т.нар. еднократни допълнителни суми. Петков обясни, че в момента разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лева. А мерките за борба с бедността са свързани с голям финансов дефицит. Според управляващите се търси оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата.


Статистиката на КНСБ, която се отличава от мерките за бедност и неравенство, използвани от официалните органи. Тя  сочи, че 71 процента или почти 3/4  от българите получават под жизнения минимум. Икономистът на синдикатите Любослав Костов предатви данни, според които за нормален живот на човек от четиричленно домакинство месечно са необходими 581,31 лв.  В София 30% повече.



Според  тези данни 27 процента от работещите домакинства у нас получават доходи, по-ниски от  прага на бедност.  Останалите 45 процента получават доходи между този праг и минималната издръжка. Заедно това са цели 71 процента от населението  получава под жизнения минимум. Това са повече от 5 милиона българи.


Анализът на КНСБ се базира на стандартната потребителска кошница от стоки и услуги. Изследването за издръжката на живота е спрямо цените на основните хранителни стоки или разходите за транспорт. През 2017 г. цената на потребителската кошница на едно четиричленно домакинство се е повишила заради слабата инфлация. Цените на стоките са нараснали повече от размера на доходите и това засилва неравенство между отделните социални групи.


При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели  70,5%


При домакинствата с три и повече деца – равнището на бедност от 70,5% през 2016 г., Бедността при самотните родители с деца достига 47,4% през 2016 г. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.


Същата статистика сочи, че трудещия се българин получава четвърт от онова, което е изработил. На един изработен лев, работниците вземат около 25 стотинки от работодателите си.  В Западна Европа обаче на едно изработено евро наетият получава около 50 евро цента, което е половината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион