Свързани новини

09.03.2018 16:08

Светът се разгневи на Тръмп заради митата

Видян 2656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът реагира остро на решението на Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. Заваляха предупреждения за ответни мерки.


Първи реагираха азиатските държави. Япония заяви, че решението ще има голям ефект върху двустранните отношения. Китай изтъкна, че "решително се противопоставя" на ограничителните мерки, а Южна Корея изрази готовност да внесе жалба в Световната търговска организация (СТО), съобщи БТА.


Късно снощи Тръмп подписа разпореждане за вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, макар да обяви изключения за Канада и Мексико, каквито могат да бъдат направени и за други съюзници на САЩ.


Китай, който произвежда половината от стоманата в света, ще направи оценка на щетите, които могат да последват от американските мита, и "твърдо ще защити законните си права и интереси", посочи китайското министерство на търговията. Митата ще имат сериозно влияние върху нормалния ход на световната търговия, допълни ведомството.


Европейският съюз, Бразилия и Аржентина заявиха, че мерките на Вашингтон не би трябвало да се насочват срещу тях или че ще поискат за тях да бъдат направени изключения от новия режим. Япония и Южна Корея също изразиха намерения да поискат изключения.


Южна Корея, ключов съюзник на Вашингтон в Азия, е третият най-голям вносител на стомана в САЩ след Канада и Бразилия.


Китай има сравнително малък дял от вноса на стомана в САЩ, но заради свръхпроизводството си страната заля световния пазар и понижи цените. Китайски стоманодобивни и металодобивни асоциации призоваха правителството да наложи ответни мерки срещу САЩ, посочвайки вносни стоки като неръждаема стомана и въглища, селскостопански продукти и електроника.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци