Свързани новини

09.03.2018 11:58

България – хепиленд за ДДС измамниците

Видян 5199 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десет години отне на българските институции да накажат само една от многобройните престъпни схеми за източване на ДДС в страната, стана ясно от съобщение на Окръжен съд – Варна в средата на февруари. Равносметката е: осъден условно фиктивен управител на куха фирма, който няма имущество; откраднати от фиска 11 млн. лв., които никога няма да бъдат върнати; един убит бизнесмен, за който се предполага, че е организатор на престъпната схема.

"Хепиенд по български", както коментира случаят бившият зам.-министър на финансите, работил по случая, Георги Кадиев, пише Медиапул.

Условна присъда за източени 4.5 млн. лв.

На 12 февруари Варненският окръжен съд приключи 10-годишната сага около една от десетките схеми за източване на ДДС, за която се предполага, че е била свързана с убития преди четири години варненски бизнесмен Борислав Манджуков, който държеше дискотеки, заведения, хотели и обменни бюра.

Съдия Марин Атанасов произнесе условна присъда на 34-годишен мъж, който преди 10 години се е съгласил да бъде регистрирана фирма на негово име срещу обещанието за заплата от 300 лв. Впоследствие от негово име и без знанието му през тази фирма били източени 4.5 млн. лв. ДДС.

Делото беше внесено в съда в края на ноември 2017 г., малко преди да изтече давностният срок, а на 12 февруари беше прочетена присъдата. Обвиняемият Николай Николов се е признал за виновен и е приел фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. По тази причина присъдата му е била намалена с една трета. Определеното наказание е "лишаване от свобода" за срок от 2 години и 8 месеца, като съдът е отложил изпълнението му с 5-годишен изпитателен срок, се казва в съобщението на Варненския окръжен съд. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва.

"Съдът е признал за виновен Николай Н. - собственик и управител на фирма "ПХГ Динамик" ЕООД в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Осъденият е потвърдил неистина в подадените пред НАП декларации и е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева", съобщи Варненският окръжен съд.

Прокуратурата е настоявала за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата