Свързани новини

07.03.2018 14:23

Парламентът пак ще разширява пределите на неизбежната отбрана

Видян 1675 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващите ще използват убийството в Пловдив, за да лансират промени в Наказателния кодекс и да разширят случаите, при които няма да се носи отговорност за убийство или друго престъпление, ако то е при неизбежна отбрана. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов пред бТВ.


"В сега действащия текст от НК неизбежна отбрана е, когато нападението е извършено във вашето жилище с насилие и взлом. Доста стара терминология, защото днес никой не влиза така. Ползват ключове, изключват аларми. Трябва да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана и да се даде право на хората да се защитават не само когато някой се опитва да проникне в жилището им, но и когато е застрашен животът им", заяви Каракачанов.


Случаят с пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който бе обвинен за убийството на влезлия да краде в гаража му Георги Джевизов-Плъха, претърпя тотален обрат. Според прокуратурата рентгенологът е превишил пределите на неизбежната отбрана. Освен това медикът не е опитал да спре кражбата по никакъв друг начин, нито пък се е обадил в полицията. Нещо повече, след това с помощта на приятели е прикривал следи, унищожавал е доказателства и не е подал никакъв сигнал до разследващите.  Според прокуратурата  не е сигурно как Димитров е получил раната в крака. Пред разследващите докторът обяснил, че е бил нападнат пред гаража. Но първо казал, че е Джевизов му се нахвърлил с метална тръба, след това, че го замерил с пътен знак, а накрая заявил, че е бил порязан с нож. Същият нож бил намерен в жилището на лекаря - измит.


Опит за разширяване на неизбежната отбрана бе правен няколко пъти. През 1997 г. Конституционният съд (КС) отмени тези текстове. Тогава депутатите записаха, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, ако например нападението е от две или повече лица или пък нападателят е въоръжен. Същото се отнасяше и ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом във вилен имот или стопански обект, както и ако е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав. Добавено бе и че неизбежна отбрана има, ако нападението е извършено нощем или ако то не може да бъде отблъснато по друг начин. Мотивите на съда най-общо са, че промените противоречат на заложения в конституцията принцип на правото на живот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец